Tunnelmia Applen uudesta iPhone 6:sta

Vaikka kuinka aikaisemmissa postauksissani uhosin, kävin eilen hakemassa itselleni iPhone 6:n. Olin jo päättänyt etten kyseistä laitetta hanki, mutta perjantai-iltana kova puhelinkuume iski. Lauantaina lähdin luuria metsästämään ja Limingantullin kautta löysin tieni Kempeleen DNA Kauppaan. Siellä hyllyssä oli yksi 64 gigatavun Space Gray -värin iPhone 6. Juuri se malliversio, jonka halusin! Aiemmin olen aina ottanut valkoisen/hopeisen, mutta nyt päädyin Space Gray -väriin, jossa musta etupaneeli sulautuu hyvin näyttöön.

Henkilökohtaisesti en edes harkinnut iPhone 6 Plussaa, vaikka siinä suuremman akun ansiosta on pidemmät toiminta-ajat ja optisella kuvanvakaimella varustettu kamera. Koko on kuitenkin niin massiivinen, että se ei omaan käyttöön ole kovinkaan optimaalinen. Osa siitä varmastikin tykkää ja on mukavaa, että Apple tarjoaa älypuhelimissakin nykyään laajemman kirjon eri laitteita.

Reilun päivän näpyttelyllä voin sanoa, että iPhone 6 ei ole pettänyt. Tämä vaikuttaa kaikilta osin vakaalta kokonaisuudelta, enkä ole itse törmännyt verkossa esillä olleisiin ongelmiin. Hyvä niin.

iPhone 6, Space Gray

Apple iPhone 6

Ohuuden osalta mennään jo niillä rajoilla, että iPhone 6 hakee tietyissä tilateissa kunnollista asentoa kädessä. Aina sellaista ei tunnu löytyvän, vaikka muutoin puhutaan hyvin käteen istuvasta laitteesta. Pyöreät muodot takaavat hyvän tuntuman kädessä ja virtanapin siirtäminen ylhäältä oikeaan reunaan oli ainut mahdollinen ratkaisu. Ulkoneva kamerakaan ei näytä niin tökeröltä kuin kuvissa. Niin ja rakenne on totta kai jämäkkä, kuten Apple edellisissäkin iPhone-sukupolvissa. Suurin moite tulee siitä, että puhelin on todella liukkaan tuntuinen kädessä. Laite oikein huutaa suojakuorta itselleen ainakin näin ilmojen kylmetessä. Kesällä ongelma ei varmasti ole yhtä suuri.

iPhone 6, iOS 8.0.2, UI

Ohjelmisto rullaa hyvin ja ehkä olin väärässä siinä, että yhdellä gigatavulla RAM-muistia ei voi pärjätä. Toki Safari latailee välilehdet usein uudelleen, muttä tämä ei maailmaa kaada. Lisäksi A8-siru tarjoaa sen verran potkua, että sovellukset käynnistyvät nopeasti niin sanotusti nollatilasta. Katsotaan tilanteen kehittymistä ja toivottavasti RAM-määrä ei nouse kompastuskiveksi seuraavan sukupolven saavuttua markkinoille.

Kameralla en hirveästi ole ehtinyt ”leikkimään”, mutta ei tämä huonolta vaikuta. Nopea automaattitarkennus on hyödyksi erityisesti videokuvauksessa, jossa tilanteet ja olosuhteet voivat muuttua hetkessä. Yllä muutama muokkaamaton esimerkkikuva.

iPhone 6 Touch ID

Suurimman yllätyksen on tarjonnut sormenjälkilukija. Se toimii jopa hämmästyttävän hyvin. Olen sitä viimeksi kokeillut vuosi sitten iPhone 5s:ssä laitteen julkaisun yhteydessä, jolloin sen tarkkuus ei täysin vakuuttanut. En osaa sanoa, mistä parannukset johtuvat. Applen sivulla ei kerrota ainakaan rautaan liittyvistä muutoksista, joten ehkä ohjelmisto on kehittynyt vuoden aikana? Niin tai näin, voin valehtelematta sanoa, että tarkkuus likkuu ensimmäisen 24 tunnin osalta reilusti 90 prosentin paremmalla puolella. Käytännössä vain muutama virhe on tullut ja olen kuitenkin käyttänyt lukijaa paljon.

iPhone 6 Space Gray

Näyttö on laadukas. Usein sanotaan, että LCD-paneelissa musta ei toistu yhtä syvänä, kuin AMOLED-tekniikkaan nojautuvissa näytöissä. Uudella iPhonella Apple pääsee kuitenkin todella lähelle ja musta toistuu näytöllä hyvin. Samoin katselukulmat ovat erittäin laajat, joten kaikilta osin näyttö vaikuttaa laadukkaalta.

Onko uusi iPhone 6 tai iPhone 6 Plus löytänyt tiensä muiden taskuihin? Kuulisin mielelläni kommenteissa tunnelmia Applen uutuuksista.

2 thoughts on “Tunnelmia Applen uudesta iPhone 6:sta

    1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

      Video olisi tarkoitus saada aikaiseksi, mutta sen aikataulu on vielä avoin. Pitää tutustua puhelimeen rauhassa ja sitten kuvata video. Pitkää ”kilometri” -arvostelua tuskin tulen kirjoittamaan, mutta videon yritän tästä saada linjoille aikanaan. Tulossa on Galaxy S5 rinnalle, joten ehkä jotain vertailuakin voisi harkita. Mutta katsellaan. Päivätyö vie niin paljon aikaa, että nopealla aikataululla on minun nykyisin hyvin hankala saada videoita kasaan. Mutta eikö sitä sanota, että hiljaa hyvä tulee? :-))

Vastaa