Asenna WordPress Mac-tietokoneeseen MAMP-työkalun avulla

Laajemman verkkoprojektin kasaaminen on järkevää käynnistää omalla tietokoneella, jolloin keskeneräistä versiota ei tarvitse turhaa ladata verkkoon. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun jo olemassa olevaa sivustoa halutaan uudistaa. Toki testiympäristön voi asentaa myös verkkoon esimerkiksi erilliseen kansioon, mutta usein työ on jouhevampaa, jos koko paketti on omalla koneella.

Tässä esimerkissä käyn läpi, kuinka jokainen voi asentaa WordPress-julkaisujärjestelmän Mac-tietokoneelleen. Ohjetta voi soveltaa ja hyödyntää hyvin, vaikka tarkoituksena ei olisikaan käyttää projektissa WordPressiä.

Ensimmäisenä omalle koneelle tulee asentaa tarvittavat komponentit, jotka löytyvät verkkosivuja pyörittäviltä servereiltä. WordPress tarvitsee toimiakseen PHP:n ja MySQL:n, jotka saadaan helposti käyttöön lataamalla ilmainen MAMP-työkalu. Se on Macille suunniteltu sovellu, jonka nimi tulee sanoista Macintosh, Apache, MySQL ja PHP. Siitä on nykyään saatavilla beetaversio myös Windows-käyttöjärjestelmälle.

MAMP WordPress

Ladattuasi MAMP:n, käynnistä se (Ohjelmat/MAMP/MAMP) ja klikkaa Preferences… -tekstiä.

MAMP

Asetuksista valitaan ensimmäisenä Ports-välilehti ja vaihdetaan Apache Port -kenttään numero 80.

MAMP

Seuraavaksi siirrytään Apache-välilehteen. Tähän määritetään se kansio, johon kotisivusi tiedostot tallennetaan. Avaa Finder ja vedä haluamasi kansio MAMP-työkaluun.

Nyt voit sulkea asetukset ja käynnistää serverin: Start Servers. Jos kaikki sujui oikein, pitäisi Open start page -linkin viedä sinut sivulle, joka kertoo MAMP:n asennuksen onnistuneen. Älä sulje tätä sivua, sillä sitä tarvitaan WordPressin asennukseen.

Serverin ollessa pystyssä, voidaan ladata WordPressin tuorein versio julkaisujärjestelmän kotisivulta. Pura zip-paketti ja siirrä sisältä löytyvän WordPress-kansion koko sisältö siihen kansioon, jonka määritit MAMP:n asetuksiin.

MAMP phpMyAdmin

Seuraava vaihe on luoda WordPressiä varten MySQL-tietokanta. Tämä onnistuu phpMyAdmin-työkalulla, johon on suora linkki serveriltäsi löytyvällä MAMP-sivulla, jonka avasimme aikaisemmin. Jos ehdit sulkea sen, avaa MAMP ja klikkaa hiirellä Open start page -linkkiä. Sieltä löytyy phpMyAdmin-linkki, joka avaa tarvittavan työkalun.

Avattuasi phpMyAdminin valitse ylhäältä Databases-välilehti. Luo uusi tietokanta määrittelemällä sille wordpress-nimi Create database -kohtaan ja paina Create. Näin MySQL-tietokanta on valmis.

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'wordpress');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'root');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'root');

/** MySQL hostname */
define('DB_HOST', 'localhost');

Näin kaikki alkaa olla valmista WordPressin asennukseen. Ennen sitä pitää vielä kuitenkin avata kotisivusi päähakemistosta wp-config-sample.php-tiedosto. Muuta DB_NAME-, DB_USER- ja DB_PASSWORD-kohdat vastaamaan yllä olevia tietoja. Jos annoit MySQL-tietokannallesi muun nimen, kuin wordpress, korjaa se kohtaan DB_NAME. Muokattu tiedosto tallennetaan nimellä wp-config.php.

Tämän jälkeen kaikki on valmista. Pääset sivustoosi käsiksi omalla koneella avaamalla selaimen osoitteella http://localhost. Etusivulla sinua odottaa WordPressin ohjattu asennus, jonka läpivieminen ei kestä muutamaa minuuttia pidempään.


Oman kehitysympäristön rakentaminen kotikoneelle on yllättävän helppoa. Ilman MAMP-työkalua operaatio olisi selvästi työläämpi ja erityisesti aloittelijalle haasteellisempi. Nyt yhdellä työkalulla saa kätevästi kaikki tarvittavat osat omaan serveriin, jonka myötä muun muassa erilaisten julkaisujärjestelmien testaaminen mahdollistuu. Jäikö kysyttävää? Heitä kommenttia alle, niin yritän auttaa!

10 thoughts on “Asenna WordPress Mac-tietokoneeseen MAMP-työkalun avulla

 1. Satu Alavalkama

  Kiitos, hyödyllinen ja selkeä ohje. Neljän kuukauden turhauttavien yritysten jälkeen onnistuin vihdoin saamaan sisällönhallintaohjelman toimimaan macillani.

 2. Satu Alavalkama

  Hei, osaisitkohan ratkaista toisenkin ongelmani, joka liittyy tietokannan vientiin ulos phpMyAdminista Mampissa. Minulla ”Tuonti”-toiminto ei lataa selaimeen valmista siistiä sql-tiedostoa, vaan avaa koko koodin kopioitavaksi. Miten minun pitäisi tallentaa koodi?
  Kiitos jo etukäteen!

 3. Murizio

  Hei ohjeet olivat kyllä selkeät, kiitos!

  Mutta en saanut asennettua wordpressiä (http://localhost).
  Ikkunaan tulee Index of/ -teksti.
  Voisiko se johtua Port -välilehdellä ollevasta kolmannesta portista?
  Tässä ohjeessa tuosta ei ollut mainintaa.
  Kolmas portti on Nginx Port: 7888
  Osaatko sanoa mikä portin numero mahtaisi olla, vai miksi wordpressin
  ohjattu asennus ei käynnisty?

Vastaa