Huaweilta oma HarmonyOS-käyttöjärjestelmä

Kiinalainen Huawei on esitellyt kehittäjäkonferenssissaan oman HarmonyOS-käyttöjärjestelmän. Se on uusi, hajautettu mikroydinkäyttöjärjestelmä, joka on suunniteltu tuottamaan yhtenäinen käyttäjäkokemus kaikilla laitteilla ja kaikissa skenaarioissa. Toistaiseksi kyseessä ei ole Androidin korvaaja, sillä Huawei suunnittelee käyttävänsä HarmonyOS-alustaa ensimmäisenä  älylaitteissa, kuten älykelloissa, älynäytöissä, autojen tietojärjestelmissä ja älykaiuttimissa. Tämän toteutuksen kautta Huawei aikoo perustaa integroidun ja jaetun ekosysteemin laitteiden välillä, luoda turvallisen ja luotettavan ajonaikaisen ympäristön ja tarjota kokonaisvaltaisen älykkään kokemuksen jokaisessa vuorovaikutustilanteessa jokaisen laitteen kanssa.

Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu kertoi yhtiön ajatuksista, jotka olivat tämän uuden käyttöjärjestelmän kehittämisen taustalla. ”Olemme siirtymässä aikaan, jossa ihmiset odottavat kokonaisvaltaista älykästä kokemusta kaikilla laitteilla ja kaikissa skenaarioissa. Meistä tuntui, että tämän tueksi tarvitaan käyttöjärjestelmä, jossa on parannetut alustojen väliset ominaisuudet. Tarvitsimme kaikkia skenaarioita tukevan käyttöjärjestelmän, jota voidaan käyttää erilaisilla laitteilla ja alustoilla ja joka pystyy täyttämään kuluttajien vaatimukset vähäisestä latenssista ja hyvästä tietoturvasta.”

”Nämä olivat tavoitteemme, kun lähdimme kehittämään HarmonyOS -järjestelmää”, hän jatkaa. ”HarmonyOS on täysin erilainen kuin Android ja iOS. Se on hajautettu mikroydinkäyttöjärjestelmä, joka takaa sujuvan kokemuksen kaikissa skenaarioissa. Sen arkkitehtuuri on luotettava ja turvallinen, ja se tukee saumatonta yhteistyötä laitteiden välillä. Voit kehittää sovellukset kerran ja sitten ottaa ne käyttöön joustavasti erilaisissa laitteissa.”

Huawei jakaa HarmonyOS-käyttöjärjestelmän neljään keskeiseen ominaisuuteen:

1. Saumaton: Ensimmäinen hajautettuun arkkitehtuurin perustuva laitteiden käyttöjärjestelmä, joka tarjoaa saumattoman kokemuksen kaikilla laitteilla

Hajautetun arkkitehtuurin ja hajautetun virtuaaliväyläteknologian avulla HarmonyOS tarjoaa yhteisen kommunikointialustan, hajautetun tietojen hallinnan, hajautetun tehtävien ajoituksen ja virtuaaliset oheislaitteet. HarmonyOS:n kanssa sovellusten kehittäjien ei tarvitse ottaa huomioon hajautettujen sovellusten taustalla olevaa teknologiaa, vaan he voivat keskittyä omaan palvelulogiikkaansa. Hajautettujen sovellusten kehittäminen on helpompaa kuin koskaan aiemmin. HarmonyOS-käyttöjärjestelmän päälle rakennetut sovellukset toimivat eri laitteilla ja tarjoavat saumattoman yhteistyökokemuksen kaikissa skenaarioissa.

2. Sujuva: Kiinteän latenssin alusta ja tehokas prosessien välinen kommunikaatio

HarmonyOS ratkaisee heikon suorituskyvyn haasteet kiinteän latenssin alustalla (Deterministic Latency Engine) ja tehokkaalla prosessien välisellä kommunikaatiolla (IPC). Deterministic Latency Engine asettaa tehtävien prioriteetit ja aikataulutuksen aikarajat etukäteen. Resurssit kohdistetaan korkeamman prioriteetin tehtäville, mikä vähentää sovellusten reagoinnin latenssia 25,7 %. Mikroydin nostaa prosessien välisen kommunikaation suorituskyvyn jopa viisinkertaiseksi nykyjärjestelmiin verrattuna.

3. Turvallinen: Mikroydinarkkitehtuuri, joka uudistaa tietoturvan ja luotettavuuden

HarmonyOS käyttää aivan uutta mikroydinrakennetta, joka tarjoaa paremman tietoturvan ja alhaisen latenssin. Mikroydin on suunniteltu yksinkertaistamaan ytimen toimintoja, toteuttamaan mahdollisimman monet järjestelmäpalvelut käyttäjätilassa ytimen ulkopuolella ja lisäämään yhteistä turvasuojausta. Mikroydin itsessään toteuttaa vain kaikkien olennaisimmat palvelut, kuten säikeiden ajoituksen ja prosessien välisen kommunikaation.

HarmonyOS:n mikroydinrakenne käyttää formaaleja tarkastusmenetelmiä tietoturvan ja luotettavuuden uudistamiseksi täysin kokonaan luotetussa ajoympäristössä (Trusted Execution Environment, TEE). Formaalit tarkastusmenetelmät ovat tehokas matemaattinen lähestymistapa järjestelmän oikeellisuuden vahvistamiseen lähteestä, kun taas perinteiset tarkastusmenetelmät, kuten toiminnallinen tarkastus ja hyökkäyssimulaatio, rajoittuvat tiettyihin skenaarioihin. Formaalit menetelmät puolestaan voivat hyödyntää datamalleja kaikkien ohjelmiston ajopolkujen tarkastamiseen.

HarmonyOS on ensimmäinen laitteen TEE:ssä formaalia tarkastusta käyttävä käyttöjärjestelmä, ja se tarjoaa merkittävästi paremman tietoturvan. Lisäksi koska HarmonyOS:n mikroytimessä on paljon vähemmän koodia (noin tuhannesosa Linuxin ytimen koodimäärästä), hyökkäyksen todennäköisyys on paljon pienempi.

4. Yhtenäistetty: Monilaitteisen ohjelmointiympäristön ansiosta sovellukset voidaan kehittää kerralla ja ottaa käyttöön useissa laitteissa

Monilaitteisen ohjelmointiympäristön, monikielisen yhtenäistetyn käännöksen ja hajautetun arkkitehtuuripaketin ansiosta HarmonyOS voi automaattisesti sopeutua eri näyttöasetteluohjauksiin ja vuorovaikutuksiin ja tukea sekä vedä ja pudota -ohjausta että esikatselupainotteista visuaalista ohjelmointia. Näin kehittäjät voivat tehokkaammin rakentaa sovelluksia, jotka toimivat useissa laitteissa. Monilaitteisen ohjelmointiympäristön avulla kehittäjät voivat koodata sovelluksensa kerran ja ottaa ne käyttöön useissa laitteissa luoden tiiviisti integroidun ekosysteemin kaikkien käyttäjälaitteiden välille.

HUAWEI ARK -kääntäjä on ensimmäinen staattinen kääntäjä, jonka suorituskyky on Androidin virtuaalikoneen tasolla, joten kehittäjät voivat kääntää laajan joukon kehittyneitä kieliä konekoodiksi yhdessä yhtenäistetyssä ympäristössä. Tukemalla yhtenäistettyä kääntämistä eri kielillä HUAWEI ARK -kääntäjä auttaa kehittäjiä parantamaan tuottavuuttaan huomattavasti.

Milloin HarmonyOS nähdään kuluttajatuotteissa?

Toistaiseksi Huawei ei anna ymmärtää, että HarmonyOS olisi tulossa lähitulevaisuudessa älypuhelimiin. Lienee kuitenkin selvää, että kiinalaisjätti on ottanut nyt ensimmäisen askeleen pois Androidista. Se, miten HarmonyOS tulee kehittymään ja laajenemaan eri laitteisiin riippuu useista tekijöistä, mutta ennen kaikkea USA:n ja Kiinan välisestä kauppasodasta. Jos Huaweilla ei ole pääsyä Googlen palveluilla varustettuun Androidiin tarvitsee yhtiö varasuunnitelman, joka on nyt virallisesti esitelty maailmalle, tosin erittäin hienovaraisesti. Huawei nimittäin kertoo, että HarmonyOS 1.0 otetaan käyttöön ensimmäiseksi älynäyttölaitteissa, jotka julkaistaan myöhemmin tänä vuonna. Seuraavien kolmen vuoden aikana HarmonyOS-käyttöjärjestelmää optimoidaan ja se otetaan vähitellen käyttöön laajemmassa älylaitevalikoimassa, johon sisältyy puettavia laitteita, HUAWEI Vision ja autojen laitteita.

HarmonyOS:n menestys riippuu sovellusten ja kehittäjien dynaamisesta ekosysteemistä. Laajemman käyttöönoton edistämiseksi Huawei julkaisee HarmonyOS:n avoimen lähdekoodin alustana maailmanlaajuisesti. Huawei perustaa myös avoimen lähdekoodin säätiön ja avoimen lähdekoodin yhteisön tukeakseen syvempää yhteistyötä kehittäjien kanssa.

”Uskomme, että HarmonyOS elvyttää toimialan ja rikastuttaa ekosysteemiä”, Richard Yu sanoo. ”Tavoitteenamme on tarjota ihmisille todella osallistava ja monipuolinen kokemus. Haluamme kutsua kehittäjiä kaikkialta maailmasta mukaan tämän uuden ekosysteemin kehittämiseen. Yhdessä tarjoamme kuluttajille älykkään kokemuksen kaikissa skenaarioissa.”

Vastaa