Vuonna 2010 alkunsa saanut Galaxy S -sarja on edennyt kuudenteen sukupolveensa, kun Samsung esitteli maailmalle eilen Galaxy S6:n sekä sisarmalli Galaxy S6 edgen. Uusi lippulaiva on kovan haasteen edessä, sillä älypuhelinmarkkinoilla jatkuvaan kasvuun viimeiset vuodet tottunut korealaisvalmistaja ajautui lasku-uralle vuoden 2014 loppupuoliskolla. Vuoden viimeisen neljänneksen aikana sen rinnalle myydyimmäksi älypuhelinvalmistajaksi kiilasi Apple, kun tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan molemmat toimittivat markkinoille vuoden 2014 loka-joulukuussa 74,5 miljoonaa älypuhelinta. Vuodentakaisesta Samsungin myynti laski 11,5 miljoonalla laitteella ja Applen kasvoi 23,5 miljoonalla. Ainakin osittain heikentynyt myynti voidaan laskea Galaxy S5:n harteille, sillä lippulaiva ei ole menestynyt yhtiön odottamalla tavalla. Laskeva myynti pakotti Samsungin etsimään jotain uutta ja näin syntyi Galaxy S6, jota Samsung Suomen telecom-myyntipäälikkö Mika Engblom kuvailee sekä ominaisuuksiltaan että muotoilultaan täysin uudenlaiseksi laitteeksi, joka tarjoaa lyömättömän älypuhelinkokemuksen.
Mikä on muuttunut? Lähdetään liikkeelle rakenteesta, joka oli varmasti yksi Galaxy S5:n heikkouksista. Muovinen kokonaisuus yhdistettynä korkeaan hintaan ei tehnyt siitä tarpeeksi houkuttelevaa kilpailijoiden tarjontaan nähden.

iPhone 6 ja Galaxy S6. Lähde: WSJ
Galaxy S6:ssa muovin rinnalle on tuotu lasia ja metallia. Edeltäjän muovinen takakuori on korvattu kiinteästi kokonaisuuteen integroidulla Corning Gorilla Glass 4 -lasilla, joka suojaa myös etupuolta ja sen 5,1 tuuman 2560 x 1440 pikselin QHD Super AMOLED -näyttöä. Metalli kiertää puolestaan kauttaaltaan laitteen sivuja aavistuksen pyöristettynä. Metallisen reunuksen yhdennäköisyyttä iPhone 6:een ei voi millään sivuuttaa, sillä esimerkiksi alhaalta uutuus on kuin ilmetty Applen lippulaiva. Jopa kuuloke-, latausliitäntä sekä kaiutinritilä ovat täsmälleen samoissa paikoissa kuin iPhone 6:ssa. Tähän yhdennäköisyys kuitenkin loppuu, joten mistään iPhone 6:n kopiosta ei voida puhua.
Kooltaan Galaxy S6 on 143,4 x 70,5 x 6,8 millimetriä ja se painaa 138 grammaa. Edeltäjän, jossa on saman kokoinen näyttö, vastaavat luvut ovat 142 x 72,5 x 8,1 millimetriä ja 145 grammaa.
Edestä katsottuna kyseessä on edelleen ilmetty Samsung. Tämä on selvä pettymys ainakin allekirjoittaneelle, sillä etupuolta hieman viilaamalla sekä kehittämällä olisi saatu aikaan muotoilullisesti kokonaan uusi laite. Nyt ulkoinen uudistus jäi ehkä hieman puolitiehen, joten saa nähdä, riittävätkö visuaaliset muutokset kilpailussa esimerkiksi Applea ja Aasian markkinoilla vahvoilla olevia paikallisia valmistajia, kuten Xiaomia vastaan.
Mitä uudistuneen rakenteen myötä sitten menetettiin? Monia sellaisia ominaisuuksia, joita Samsung on aikaisempien sukupolvien kanssa käyttänyt markkinoinnissa useita kilpailijoitaan vastaan. Ensimmäinen niin sanotusti puuttuva ominaisuus on muistikorttipaikka. Positiivista on kuitenkin se, että perusmallissa on 32 gigatavua sisäistä tallennustaa, joka riittää helposti useimmille kuluttajille. Toisena menetettiin käyttäjän vaihdettavissa oleva akku ja kolmantena IP67-suojaluokitus, joka takasi S5:lle tavallista paremman pölyn- ja ennen kaikkea vedenkestävyyden.
Sitten ohjelmistoon. Samsungin käyttämä TouchWiz on monien mielestä surkea ja yksinkertaisesti ruma. Lisäksi se on raskas ja viimeksi tämän sain todeta Galaxy Note Edgen kohdalla, jonka käyttöliittymä hidasteli paikoin huippuluokan tehoista huolimatta. Niinpä Samsung kertoo keventäneensä käyttöliittymäänsä peräti 40 prosentilla poistamalla ylimääräisiä ominaisuuksia ja sovelluksia. Ikävä kyllä visuaalista ilmettä ei ole juurikaan muutettu ja kokonaisuus on tässä mielessä pysynyt entisellään. Kuvakkeet ja valikot ovat tuttuja ja en voi edelleenkään sanoa pitäväni TouchWiz:stä. Toivottavasti sentään kevennykset ovat nopeuttaneet käyttöliittymää ja tältä vaikuttaa, sillä ainakin tunnettu tubettaja Marques Brownlee kehuu videollaan alustavien kokeilujen perusteella näin myös tapahtuneen. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin erittäin harmissani, ettei käyttöliittymää viety lähemmäksi Nexus 6:ssa olevaa ”puhdasta” Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmää ja sen UI:ta
Teknisesti kyseessä on viimeisen päälle hiottu laite. Tällä kertaa yhtiö luottaa kaikilla markkina-alueilla omaan piirisarjaansa, joka Galaxy S6:ssa on malliltaan Exynos 7420 Octa-Core. Se on markkinoiden ensimmäinen 14 nanometrin FinFET-valmistustekniikalla koottu mobiilisiru. Esimerkiksi Qualcommin tämänhetkinen lippulaivasiru, Snapdragon 810, valmistetaan 20 nanometrin prosessilla. Samsungin omaan 20 nanometrin valmistusprosessiin nähden uusi 14 nanometrin järjestelmäpiiri tarjoaa lisääntyneestä suorituskyvystä huolimatta peräti 35 prosenttia pienemmän virrankulutuksen. Graafisestasuorituskyvystä huolehtii ARM:in Mali-T760 -grafiikkaohjain.
Samsungin uudessa järjestelmäpiirissä on kahdeksan suoritinydintä. Mukana on neljä kappaletta 2,1 gigahertsin ARM Cortex-A57 -ydintä sekä saman verran 1,5 gigahertsin Cortex-A53-ytimiä. Kokonaisuus tukee 64-bittisyyttä sekä ARM:in big.LITTLE Heterogeneous Multi Processing -teknologiaa, joka mahdollistaa tarvittaessa kaikkien suoritinytimien aktivoimisen yhtä aikaa. Järjestelmäpiirin tukena on kolme gigatavua LPDDR4-käyttömuistia.
Sisäinen tallennustila on toteutettu uudella UFS 2.0 -standardilla. Esimerkiksi Galaxy S5:n käyttämään eMMC 5.0:aan nähden uusi tekniikka lisää sekä luku- että kirjoitusnopeutta. Samsung myy uutta lippulaivaansa 32, 64 ja 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla.
Galaxy S6:n toimintoja hallitaan 5,1 tuuman QHD Super AMOLED -näytöltä, jonka tarkkuus on jo aikaisemmin mainittu 2560 x 1440 pikseliä. Yhdistelmä tarkoittaa 577 pikseliä jokaista tuumaa kohden.
Uutukaisen muita keskeisiä ominaisuuksia ovat LTE Cat.6, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), HT80 MIMO(2×2) 620Mbps, Dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1, ANT+, NFC, infrapuna ja tuki langattomalle lataukselle (Qi- ja PMA-teknologiat). Kotinäppäimessä on uudistettu sormenjälkilukija, joka toimii Applen Touch ID:n tavoin pelkällä painalluksella pyyhkäisyn sijaan. Takaa löytyy puolestaan optiikaltaan uudistettu 16 megapikselin kamera, jossa on optinen kuvanvakain ja f/1.9-aukkosuhde. Lisäksi se hyödyntää kameran vieressä olevaa sykemittauksessa käytettävää infrapunasensoria apuna valoisuuden ja valkotasapainon määrityksessä. Etupaneelissa on viiden megapikselin kamera, jonka aukkosuhde on myös f/1.9.
Galaxy S6 tukee Samsungin uutta Samsung Pay -mobiilimaksupalvelua, joka esiteltiin yhdessä lippulaivapuhelimen kanssa. Se on yhteensopiva nykyisten NFC-pohjaisten maksupäätteiden kanssa ja tukee MST (Magnetic Secure Transmission) -tekniikkaa. Palvelu saapuu kuluttajille Yhdysvalloissa ja Koreassa tulevana kesänä. Myöhemmin sen on tarkoitus laajentua kattamaan muun muassa Eurooppa sekä Kiina.
Tekniikassa oikeastaan ainoa huolestuttava asia on akku. Galaxy S5:n 2800 milliampeeritunnin akun sijaan on tyydytty 2550 milliampeeritunnin akkuun (Galaxy S6 edge: 2600 mAh), joka on huolestuttavaa, etenkin kun mukana on erittäin tarkka 2560 x 1440 pikselin näyttö. Tämä siitä syystä, että kaikki tähän asti testaamani QHD-näytöllä varustetut puhelimet eivät ole loistaneet toiminta-aikojensa osalta. Täytyy toivoa, ettei akkukesto osoittaudu Galaxy S6:ssa täysin surkeaksi.
Kaiken kaikkiaan Galaxy S6 vaikuttaa kiinnostavalta, mutta ainakin itse jäin erityisesti kaipaamaan täysin uudistettua TouchWiz-käyttöliittymää. Lisäksi rakenteeseen olisi voitu panostaa vielä lisää ja tuoda myös muutoksia etupuolen ilmeeseen. Nyt yritys luoda täysin uutuuden hehkua säteilevä älypuhelin jäi ehkä aavistuksen puolitiehen. Mutta katsotaan, kunhan saan laitteen käsiini. Ennen sitä lopullista tuomiota on vaikea antaa.
Galaxy S6 saapuu myyntiin huhtikuussa seuraavissa värivaihtoehdoissa White Pearl, Black Sapphire, Gold Platinum, Blue Topaz (S6, 128 GB -mallissa). Eri mallien suositushinnat ovat:
- Galaxy S6 (32GB) 699 euroa
- Galaxy S6 (64 GB) 829 euroa
- Galaxy S6 (128 GB) 949 euroa
Lisäksi markkinoilla nähdään samoilla ominaisuuksilla varustettu Galaxy S6 edge, jossa on molemmille sivuille kaareva näyttö. Se saapuu kauppoihin niin ikään huhtikuussa seuraavin suositushinnoin:
- Galaxy S6 edge (32GB) 849 euroa
- Galaxy S6 edge (64 GB) 999 euroa
- Galaxy S6 edge (128 GB) 1099 euroa
Mitä tunnelmia Samsungin uusi lippulaiva herättää? Onko siitä voittajaksi ja nostamaan korealaisvalmistajan älypuhelinmallisto jälleen kasvuun?