Pebble teki itsestään jälleen kiinnostavan smartstraps -älyrannekkeilla

Älykelloja valmistava Pebble pitää kiinni omasta konseptistaan, vaikka kilpailu ranteeseen kiinnitettävien älylaitteiden markkinasegmentin osalla kiihtyy jatkuvasti. Suuret nimet, kuten Samsung ja LG esittelevät markkinoille jatkuvasti uusia älykelloja, joiden ilmeessä pyritään imitoimaan perinteisiä rannekelloja. Kevään aikana markkinoille rantautuu Apple sekä muun muassa Huawei, joka esitteli MWC 2015  -messuilla erittäin tyylikkään Huawei Watch -älykellon tarkalla 400 x 400 pikselin pyöreällä kosketusnäytöllä.

Hiljattain Pebble esitteli seuraavan sukupolven älykellonsa, joka kantaa nimeä Pebble Time. Se pitää kiinni yhtiön ”leikittelevästä” muotokielestä ja kilpailijoita selkeästi paremmasta akkukestosta (jopa 7 päivää). Sen merkittävin uudistus edeltäjiinsä nähden on 64 väriä sisältävä värinäyttö, joka tuo uusia ulottuvuuksia sovelluksiin ja kellotauluihin. Mukana on myös uudistettu käyttöliittymä, joka perustuu aikajanaan, jossa käyttäjä voi selata sekä menneitä että tulevia tapahtumia. Uutta on myös sisäänrakennettu mikrofoni, joka mahdollistaa kilpailijoista tuttuun tyyliin ilmoituksiin reagoimisen puheella. Rahoitus uuden sukupolven kellolle haetaan alkuperäisen mallin tavoin Kickstarter-kampanjalla.

Pebble Time Steel kultainen, gold

Allekirjoittanut oli varsin pettynyt uuteen Pebble Timeen, sillä sen rakenne ja muotoilu eivät oikein miellyttäneet silmää. Sitten yhtiön esitteli Kickstarter-kampanjan jatkoksi metallisen Pebble Time Steel -kellon sekä smartstraps-älyrannekkeet. Tämän julkistuksen jälkeen usko Pebblen mahdollisuuksiin elää suurten nimien rinnalla palasi ainakin minuun. Tähän vaikutti erityisesti smartstraps-konsepti, joka on todella kiinnostava ja hyvin oivallettu idea.

Uusien Pebble Time- ja Pebble Time Steel -kellojen rakenteessa on erityinen liitäntäportti, joka mahdollistaa niin sanottujen älyrannekkeiden kehittämisen uuden sukupolven kelloille. Konsepti on kaikille avoin ja ainakin aluksi Pebble nojaa kokonaan kolmansiin osapuoliin, sillä yhtiö itse ei esitellyt markkinoille ainuttakaan smartstraps-hihnaa. Niinpä mielenkiintoisen konseptin toteutuminen lepää toistaiseksi kolmansien osapuolien harteilla.

Uusi Pebble Time on edeltäjäänsä 20 prosenttia ohuempi ja se on muotoilu hieman kaarevaksi, joka tekee siitä miellyttävämmän ranteessa. Se on edelleen vedenkestävä ja tukee 22 millimetrin standardinlevyisiä hihnoja. Uutta on erityinen ”quick-release pin” -ominaisuus, joka mahdollistaa valmistajan mukaan rannekkeen vaihtamisen alle kymmennessä sekunnissa. Pebble Time nähdään markkinoilla mustana, valkoisena ja punaisena.

Pebble Time Steel värjt

Pebble Time Steel on ruostumattomasta teräksestä ja tulee aikanaan saataville myös kolmena eri värivaihtoehtona: hopeisena, mustana ja kultaisena. Jokaisen mukana toimitetaan sekä nahkainen että metallinen hihna.

Mitä älyrannekkeilla voi käytännössä tehdä? Kaikessa yksinkertaisuudessaan lisätä kätevästi kellojen ominaisuuksia. Hihnaan voidaan esimerkiksi upottaa GPS-siru juoksulenkin reittimääritystä varten, akku kellon toiminta-aikojen lisäämiseksi ja erilaisia sensoreita käyttäjän terveydentilan seuraamiseksi. Periaatteessa vain mielikuvitus on rajana. Toivottavasti Pebble saa konseptinsa tueksi merkittäviä tukijoita, jotta idea saadaan oikeasti lentoon, sillä nyt olemassa on pieni pelko, että älyrannekkeet jäävät vain hyväksi ideaksi, kuten kävi vaikkapa Jollan älykkäille Other Half -takakuorille.

Pebble on kerännyt uusille kelloilleen jo sellaisen rahoituksen, että ne tulevat toteutumaan. Pebble Time saapuu markkinoille toukokuussa ja Pebble Time Steel, jossa akkukesto nousee jopa 10 päivää, heinäkuussa. Perusmalli tulee maksamaan kauppoihin saavuttuaan 199 dollaria, kun metallisesta ja paremmalla akkukestolla varustetusta Steel-versiosta joutuu pulittamaan 299 dollaria.


Allekirjoittanut omistaa Pebble Steelin, eikä omannut minkäänlaista kiinnostusta yhtiön uutta älykelloa kohtaan ennen kuin projektin jatkoksi esiteltiin Time Steel ja älyhihnat. Nyt odotan innolla, mitä kaikkea smartstraps-konsepti tuo tuollessaan, sillä toivon todella, että idea saa tuulta alleen ja valmistajat ryhtyvät kehittämään älykkäitä rannekkeita lisäominaisuuksilla Pebblen uusille älykelloille. Saatan hyvinkin päätyä ostamaan Time Steel -mallin, sillä metallinen rakenne teki kellosta tyylikkään ja kymmenen päivän akkukesto kuulostaa aivan loistavalta. Nykyisellä mallilla pääsen 4-5 päivän akkukestoon, joten uudella pitäisi yltää helposti viikkoon. Tämä olisi aivan loistavaa! Lisäksi tykkään siitä, että myös uusien Pebble-mallien näyttö toimii ilman taustavalaistusta ja näkyvyys vain paranee, kun ympäristön valoituus nousee. Samaa ei voi sanoa kilpailijoiden tuotteista, joiden näytöt ovat todennäköisesti onnettomia kirkkaassa auringonpaisteessa. On myös mahtavaa, että uudet mallit ovat täysin yhteensopiva nykyisille Pebble- ja Pebble Steel -kelloille rakennettujen sovellusten sekä kellotaulujen kanssa.

Mitä mieltä olet Pebblen tulevaisuuden suunnitelmista? Kiinnostavatko uutuudet? Heitä kommenttisi alle!

Vastaa