Harjoittelussa Samsung NX1 -järjestelmäkamera

Kuten olen jo blogissani maininnut, sain kuluneella viikolla Samsungilta testiin kameramalliston huippumalleihin kuuluvan NX1:n. Se on viime vuoden syyskuussa esitelty ammattikuvaajille sunnattu järjestelmäkamera, jossa on 28 megapikselin APS-C CMOS -kenno valoa hyvin vangitsevalla BSI-rakenteella. Kyseessä on roiske- ja pölytiivis kokonaisuus, joka kykenee loistavien still-kuvien lisäksi tallentamaan videkuvaa 4K-tarkkuudella (4096 x 2160 ja 24fps tai 3840 x 2160 ja 25fps). Se on näin hyvä valinta myös niille, joille kameran videokuvausominaisuudet ovat tärkeässä roolissa. Itse kuulun tähän ryhmään ja juuri siksi päätin pyytää Samsungilta NX1-kameraa testiin.

NX1 on loistoesimerkki Samsungin erikoisosaamisesta kameroiden saralla. NX1 tarjoaa intuitiivisen ja ammattilaistasoisen kameran kenen tahansa käytettäväksi. Kameran kestävä runko, nopea tarkennus, loistava kuvien tekninen taso sekä still- että videokuvauksessa ja nopeat kuvanjako-ominaisuudet tekevät siitä uudenaikaisen työkalun myös ammattilaisille. Kamera on tehty kuvaajille jotka haluavat tinkiä vain kaluston painossa, sanoo Samsungin kameroiden avainasiakaspäällikkö Kari Pälli.

Samsungin kamera tukee matkapuhelimista tuttuja yhteysominaisuuksia. Siitä löytyy Bluetooth, NFC ja WiFi. Tarjolla on kumppanisovellus ainakin Android- ja iOS-laitteille, jonka avulla omaa puhelinta voi muun muassa käyttää kameran etsimenä. Lisäksi älypuhelimella pääsee suoraan selaamaan kuvia ja jakamaan ne heti esimerkiksi Instagramiin. Kyseessä on kätevä ominaisuus, mutta ainakin Nexus 6:n kanssa törmäsin jatkuviin yhteysongelmiin, joka teki muun muassa kuvien jakamisesta sosiaalisiin palveluihin toisinaan tuskaista. Pitää vielä kokeilla onko tilanne sama iPhonen kanssa…

Allekirjoittanut ei todellakaan ole mikään kamera-alan asiantuntija, joten en hirveästi lähde ottamaan kantaa kameran toimintaan, ominaisuuksiin ja kuvien laatuun. Miksi? Koska vertailupohjaa on niin vähän. Olen kuitenkin viimeisen vajaan viikon aikana opetellut käyttämään kameraa ja halusin jakaa muutamia otoksia, joita olen Samsung NX1:llä kaapannut (löytyvät lopusta). Samalla koostin 4K-videon, joka löytyy alta:

4K-videosta puheen ollen. NX1 tallentaa videot uudella H.265 HEVC -kodekilla, jota ainakaan merkittävät videoeditorit eivät tunnu tukevan. Itse käytän Final Cut Pro X:ää, mutta lukemani perusteella tilanne ei ole sen parempi Adoben tuotteita käyttävien keskuudessa. Niinpä videot pitää ensin muuttaa toiseen muotoon, että niitä pääsee editorissa käsittelemään. Onneksi löysin helppokäyttöisen ja ilmaisen sovelluksen nimeltään HandBrake (saatavilla Windowsille, Linuxille ja OS X:lle), jolla videot saa muutettu itselleen mieleiseen muotoon. Yllätyksenä videon muuntaminen ei vienyt koko päivää (tähän toki vaikuttaa koneen suorituskyky) ja sain suhteellisen vaivattomasti koostettua harjoitteluna videon 4K-tarkkuudella. Näin pääsin hieman syvemmälle kameran saloihin ja kokeilemaan sitä, miten koneeni jaksaa editoida 4K-videokuvaa. Ja hyvinhän se jaksoi!

Alla muutamia esimerkkikuvia, joita en ole muokannut ollenkaan kuvankäsittelysovelluksella. Ainoastaan otoksien kokoa on pienennetty.

Vastaa