Samsung Galaxy S5 + Android 5.0 Lollipop ja äänetön tila

Kirjoittelin joulukuussa hankittuani Nexus 6:n uuden Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmän erikoisuudesta, joka on perinteisen äänettömän tilan puuttuminen. Aikaisemmin useimmat Android-luurit sai kokonaan äänettömälle painamalla laitteen reunasta löytyvää äänenvoimakkuuden säädintä ja poistamalla äänet kokonaan. Näin ei voi toimia enää Lollipop-versiossa, vaikka äänet saa kyllä pois, jää päälle värinä. Toisin sanoen puhelimen mykistäminen kokonaan ei onnistu tätä kautta.

Viime päivinä artikkelini on kerännyt mukavasti kommentteja liittyen korealaisen Samsungin Galaxy S5 -puhelimeen, joka sai hiljattain Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmän. Muutamat käyttäjät ovat ihmetelleet, kuinka luurin saa äänettömälle uudessa käyttöjärjestelmäversiossa. Nimittäin ”puhtaassa” Android-versiossa olevaa Häiriöt-ominaisuutta ei löydy valikoista ja vasemmassa laidassa oleva äänenvoimakkuuden säädin ei tuo esille valintoja: Ei mitään (None), Tärkeät (Priority) ja Kaikki (All). Jos et tiedä mistä puhun, lukaise aikaisempi artikkelini, jossa käsittelen aihetta.

Asiaa tutkittuani huomasin, että Galaxy S5 sisältää kaikesta huolimatta Lollipopin uuden Häiriöt-ominaisuuden, jonka Samsung on vain suomentanut eri tavalla. Menemällä laitteen asetuksiin ja valitsemalla ”Äänet ja ilmoitukset” löytyy valikko nimeltään ”Keskeytykset”. Se vastaa aikaisemmassa artikkelissani käsittelemää Häiriöt-ominaisuutta. Kyseessä on uusi tapa käsitellä laitteeseen saapuvia ilmoituksia, jonka avulla esimerkiksi vain tiettyjen sovelluksien ja henkilöiden ilmoitukset, puhelut sekä viestit pääsevät läpi. Lisäksi puhelimen voi mykistää kokonaan, eli laittaa äänettömälle.

Keskeytykset sisältää kolme eri vaihtoehtoa:

 • Keskeytä aina: kaikki ilmoitukset tuleva läpi tuttuun tyyliin.
 • Salli vain ensisijaiset keskeytykset: puhelin häiritsee käyttäjää ainoastaan niistä lähteistä, jotka käyttäjä on määrittänyt.
 • Älä keskeytä: sulkee pois kaikki ilmoitukset. Tämä tarkoittaa myös herätyskelloa, joka on syytä huomioida!

Koska ”Älä keskeytä” -valinta sulkee pois ilmoitukset herätyskelloa myöten, kannattaa määrittää ”Salli vain ensisijaiset keskeytykset” alla olevalla tavalla. Näin saat käyttöön niin sanotun perinteisen äänettömän tilan, joka ei vaikuta herätyskellon toimintaan.

S5_Keskeytykset

Nyt kun määritykset ovat oikein kannattaa lisätä pikapainike ”Keskeytykset” -toimintoon ylhäältä esiin vedettävään Ilmoituspaneeliin. Näin kolmen eri vaihtoehdon välillä voi pomppia helposti, ilman että tarvitsee joka kerta selata asetuksia. Pikapainikkeen lisääminen onnistuu: Asetukset -> Ilmoituspaneeli. Lisää aktiivisten painikkeiden joukkoon ”Kaikki” -nimellä kulkeva kuvake, joka on ympyröity alla olevasta kuvasta.

S5_ilmkes

Android 5.0 Lollipopin niin sanotun perinteisen äänettömän tilan puuttuminen on herättänyt paljon hämmennystä käyttäjissä. Viimeisimpien huhujen mukaan se olisi tekemässä paluun käyttöjärjestelmään seuraavassa päivityksessä, joka on mahdollisesti versionumeroltaan Android 5.1 Lollipop. Toivottavasti huhu pitää paikkaansa, sillä nykyiseltään kokonaisuus on hieman vajaa. Itsessään mahdollisuus säätää tarkasti mitä ilmoituksia puhelin päästää läpi on hyvä, mutta kaikki eivät tarvitse kyseisen kaltaisia ominaisuuksia. Monille riittää se perinteinen äänetön tila, joka nyt tavallaan puuttuu koko Android-järjestelmästä.

34 thoughts on “Samsung Galaxy S5 + Android 5.0 Lollipop ja äänetön tila

 1. Tarja

  Hei,
  Tämä 5.0 lollipop vie puhelimesta virtakin enemmän ja tuntuu että kosketusnäyttökään ei toimi yhtä hyvin kun enne.
  Yleensä päivitykset pitäis olla parannuksia edellisest versiosta , mutta tämä tuntuu päinvastaiselta.

 2. Minttu

  Osaatko vastata siihen, että nyt uuden päivityksen vuoksi lukitusnäytössä näkyy koko ajan suosittu sisältö piilotettu (tai jotain vastaavaa). Mistä tämä voisi johtua ja miten sen saa pois/sallittua?

 3. Jokke

  Itselleni Samsung S5 hidastu huomattavasti ja kuumenee myös. Akku tyhjenee hetkessä kun käyttää puhelinta wlan yhteytänä läppäriin. Kai jonkinlainen päivitys on tultava???

  1. teemu

   Mulla on sama ongelma aina välillä ja katoaa kun käyttää akkua pois paikoiltaan.
   Toimii ainakin s4 4g+ versiossa.. muutenhan tämä uus käyttis on ihan paska.

 4. jukkis

  Siis kyllähän meni huonoksi S5 uudella päivityksellä. Äänettömästä tilasta luopuminen oli farssi.
  Ja sitten pari kysymystä. Saako valikkojen esim asetukset, tausta värejä muutettua. Ennen oli musta mutta nyt pomppaa tällainen kirkas harmaa/valkoinen.
  Ja enkö osaa vai eikö ole mahdollista, että lukitus näytössä ei ole sähköposti, viesti tai whatsupp kuvaketta vasemmalla ylhäällä jos on tullut uusia viestejä. Nyt siellä lukee vain Sonera. Sain vain ison laatikon keskelle jossa lukee jo osa viestistä. Se ei ole hyvä. Toivotaan pikaista korjausta näihin.

 5. Jukkis

  Kyllä on farssi tämä uusi päivitys. Pari kysymystä:
  Saako valikkojen väriä muutettua? Esim kun olet asetuksissa ym. Ennen oli musta, mutta nyt pomppaa sellainen valkoinen/harmaa.
  Saako lukitusnäyttöön vasemalle näkymään esim: whatsupp, sähköposti tai viesti kuvakkeen näkymään jos tulee uusi viesti. Nyt se näkyi vain joko isona ruudulla ja siinä luki myös viestiä tai ei mitään.
  Fonecta caller ei toimi myöskään.
  Kiitos jos löydät tuollaisiin vastauksia.

 6. Sanna

  Moro!

  Joo ihan hanurista kyllä toi päivitys.. mulla ois yks kysymys josko osaisit auttaa. Nimittäin, kun whatsappiin tulee muilta kuvia ja ne tallentuu kännykän galleriaan, ja jos ne poistaa galleriasta niin häviävät ne myös kokonaan whatsapin historiasta. Näkyväy sellasina sumeina ja kun yrittää painaa niin herjaa jotain ettwi löydy SD kortilta vaikka sellainen kännykässäni on.. osaisikko auttaa? Tätä ongelmaa ei koskaa oo aiemmi ollu mun edellisis puhelimis!

  1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

   Vaikuttaisi siltä, että näin WhatsApp toimii. Kuvat latautuvat puhelimen muistiin ja jos ne poistaa, ei niitä pysty enää katselemaan keskusteluissa.

   Minulla WhatsApp toimi kuvailemallasi tavalla myös Nexus 6:lla. Toisin sanoen, kuvia ei kannata poistaa galleriasta.

   Tämän enempää en osaa ikävä kyllä auttaa. :-/

 7. Iiro

  Uusia ongelmia havaittu. Latasin eilen Lollipopin S4een ja alkutyrmistyksen jälkeen onnistuin saamaan puhelimen ”äänettömälle” yöksi. Ja siihen tämä uusi ongelma liittyykin. Yön aikana joku oli soittanut minulle, ja puhelimen kaiutin meni samalla mykäksi. Ääni kuuluukin kuulokkeesta, siis sieltä mistä puhe kuuluu. Eli herätyskellokin jätti soimatta aamulla. Tai siis se kuului hyvin hiljaa väärästä kaiuttimesta. Uudelleenkäynnistys korjasi ongelman. Jos kukaan ei satu soittamaan yöllä, herätyskin toimii aamulla. Jännää.

  1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

   Miten laitoit luurin äänettömälle? Käytikö ”Älä keskeytä” -tilaa”? Silloin puhelin ei päästä läpi mitää ilmoituksia, edes herätyskello ei toimi.

   Ongelmasi kuulostaa kyllä ohjelmistossa olevalle bugille… Mutta kannattaa tosiaan tutustua Lollipopin ilmoitusominaisuuksiin, että löytää ne oikeat asetukset. 🙂

 8. Iiro

  Tein ylläolevan ohjeen mukaisesti. Laitoin vaimon suosikiksi, muut ”hylkyyn”. Vaimon soittaessa puhelin soi normaalisti. Jonkun muun soittaessa kaiutin mykistyy. Vaimon samanlainen puhelin tekee samalla tavalla.

  1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

   Ok. Eli kaikki toimi herätyskelloa lukuun ottamatta? Outoa. Lienee bugi, joka on kyllä aika ikävä, jos herätyskelloon ei voi luottaa.

  1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

   Outoa. Oletko kokeillut uudelleen, että toimiiko kunnolla? Jos olikin vain hetkellinen häiriö, joka korjaantui käynnistämällä puhelin uudelleen.

   1. Iiro

    Juuh, molemmat puhelimet tekee saman aina kun joku soittaa puhelimen ollessa ”äänettömällä”. Eikä korjaannu muuten kuin sammuttamalla. Pitää mennä herätyskellokauppaan…

 9. Terppa

  Tää on nyt jo toka kerta kun myöhästyn töistä ton saamarin herätyskellon takia. Se ei hälytä ja kaikki nuo asetukset on oikein. Lukee vaan että herätys hiljennetty 1min jälkeen. Enkä ymmärrä miksi kun torkkukin oli päällä.

 10. Viivi

  Jännää mulla tässä S5 toimii herätys muuten, jos näyttöä ei ole ”pimennetty” eli siis ei toimi kun on flipcoveri päällä tai kun on näyttö alaspäin pöytää vasten.. Onkohan tähän joku kikka?

 11. SamHa

  Iso, iso kiitos näistä ohjeista !!! Meinas jo hermot kiristyä oikein kunnolla kun muutaman kerran kesken palaverin alkoi puhelin värisemään laukussa puhelun tullessa.

 12. jarmo

  Ei …ttu mikä paska!! Tekstivkestien värimaailma on nyt räikeän oranssi-päärynän vihreä-kusenkeltainen ja musta. Akku tyhjenee hieman nopeammin. Puhelin hidastui monelta osin, täyspaska ja nyt vituttaa suunnattomasti! Mistä saa vanhan ohjelmiston palautettua?

 13. Päksy

  Älkää hitossa päivittäkö 5.0.1 versioon. .Alkunäytöstä katosivat tarpeelliset kuvakkeet eikä niitä saa siirrettyä takaisin. TouchWiz vaan herjailee ja sitä ei saa millään pois. Herjan jälkeen näyttö pimenee.
  Akku kuumenee ja tyhjenee vaikkei puhelinta käyttäisikään. Kalenteri muutti ulkonäköään ja hukkasi merkinnät, kalenterissa näkyy vain täppä päivän kohdalla, muttei mitään tekstiä merkinnästä.
  Nyt olen aivan raivona – osaako kukaan auttaa? MITEN SAAN PALAUTETTUA 4.4.2. VERSION?

 14. oivoi

  Khyl omasta mielestä tää uus android 5.0.1 vois vaa vaihtuu siihen vanhaa android 4.4.2 verisoon, koska mulla lagaa tää puhelin entistä enemmän ei ota kunnolla enää kosketusta, puhelin sammuttaa itsensä aika paljon.. Ja akku tyhjenee paljon nopeammin. Ja kaikist ärsyttävintä on se ko se mykistys tila lähti kokonaan pois.. Suoraa sanottuna kaduttaa ko olen sillon talvella ladannu tähän sen uuden android version.. Vois vaa se vanha android saapua takaisin.. :/

 15. riitta

  Hei!
  Olen kans äärettömän vihainen ja pettynyt uuteen android lollopop 5.0.1..hölmö kun olin ,en tarkistanut etukäteen…:(
  yritin palauttaa tehdasasetukset ..mut miten ihmeessä saa vanhan käyttöjärj. takaisin..
  melko uusi samsung Galaxy S4 .enkä todellakaan vielä haluaisi ostaa uutta,mutta pakko kai se kohta on.Tää syö akun ihan hetkessä,vaikka ei käytä puh. olen yrittänyt poistaa ohjelmia ..nyt viestiosiossa puhelimeen lähetetyt kuvatkaan ei näy,vaikka kuinka niitä lataa.. Arggg..vihainen…

 16. kimple

  Hei! osaisko joku kertoa, että missä on vika?! mulla on aika uus Samsung Galaxy s4 black edition ja siitä katos ihan yhtäkkiä värinät! 😮 asetuksissa värinän säädöt täysillä, mut just ja just silti tuntee, että puhelin värisee 😮 tehdas-asetukset sun muut oon palauttanu ja tehny, mut ei kummene :/ onko värinän moottori menny paskaksi vai missä vika?! :/

   1. kimple

    joo, Lollipop on 🙂 oon yrittäny vaikka ja mitä, mut silti tosi heikot värinät! 😮 asetukset on ok, tehdaspalautuski on tehty ja ties mitä 😮 värinät meni ihan yhtäkkiä heikoiksi, puhelimen ollessa kädessä värinän tuntee juuri ja juuri :/ en oo pudotellut tai muutenkaa kolhinut puhelinta 😮

    1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

     En ole kuullut, että päivitys vaikuttaisi tärinänä voimakuuteen. Melkein veisin laitteen huoltoon, jos mahdollista. Voidan olla, että tärinämoottori tosiaan vetää viimeisiään. Jos puhelinta ei ole tipultei ja on päällisin kunnosssa, niin uskon, että varmasti menee takuunpiikkiin kuuntoon… Riippuu tietenkin, milloin olet ostanut laitteen. Samsungeissa taitaa olla kahden vuoden takuun, jonka jälkeen voi vedota virhevastuun piikkiin. Tämä menee toki aina ”tappeluksi”, jos myyjäliike on asiasta eri mieltä… Aina kannattaa kuitenkin kokeilla. Mutta jos sulla on takuu voimmassa, kiikuttaisin suoraan liikkeeseen ja eikun huoltoon. Kaiken mahdollisen olet kotioloissa tehnyt, eli resetin.

     Sitten vielä viimeinen vikki. Jos kaupungistasi löytyy Samsung Experience Store, niin sinne ensin ja katsomaan tuomio. Siellä ovat kuitenkin saaneet viimeisimmät Samsung-koulutuksen. 😉

     1. kimple

      juu, kiitos vinkeistä 🙂 mut ongelma taisi ratketa 😀 näppäilin Puhelin-sovelluksessa *#0*# josta löytyy testausmahdollisuudet puhelimen eri ominaisuuksiin, kuten värinään ja tuon tehtyäni, värinä on taas voimakkaampi 🙂 eli vika taisi olla värinämoottorin hetkellinen jumiutuminen 😀

 17. Hani

  Mitähän olen onnistunut tämän Lollipopin kanssa tekemään…ongelmana soittoääni tai paremminkin sen puute muilta kuin suosikeilta! Älä häiritse tila on käytössä, ajastettuna. Ja jos se olisi siitä kiinni, niin senhän pitäisi hylätä saapuvat puhelut, muilta kuin suosikeilta, mutta ei sen pitäisi kadottaa soittoääntä ja vain värinä jää 🙁 jotain asetuksia olen varmaan onnistunut tietämättäni muuttamaan, mutta mitä? Olen yrittänyt hakutyökaluilla saada ongelmaa ratkaistua, mutta dilemma on ja pysyy, ainakin toistaiseksi. Osaisitkohan sinä antaa jonkin hyvän vinkin dilemman ratkaisuksi?

 18. Kimmo Aalto

  Mun S5 ei lakkaa surahtelemasta. Älä häiritse ei auta. Lentokonetilakaan ei aina auta. Se ilmoittelee 5min välein, vaikka ei tule mitään uutta viestiä tai muuta. Liittyykö käyttikseen?

Vastaa