Hidasteleeko Nexus? Kokeile välimuistin (cache) tyhjentämistä

Tökkiikö Nexus-puhelimesi tai -taulutietokoneesi? Toisinaan laitteet hidastelevat, johon syynä voi olla esimerkiksi hiljattain asennettu ohjelmistopäivitys. Joskus ainoa ratkaisu on laitteen tehdasasetuksien palauttaminen, joka onnistuu helposti ja suhteellisen nopeasti suoraan asetuksista (Asetukset -> Varmuuskopioi ja palauta ->  Tehdasasetuksien palauttaminen). Tämä toimenpide poistaa puhelimesta tai tabletista kaiken käyttäjän siihen lisäämän sisällön, joten operaatio voi viedä lopulta aikaa, kun laitteeseen ryhdytään palauttamaan varmuuskopioita ja muuta sisältöä. Niinpä ennen tätä kannattaa kokeilla välimuistin tyhjentämistä, joka saattaa toisinaan mennä ”tukkoon” ja aiheuttaa käytettävyydessä yleistä hidastelua ja muita ongelmia.

Välimuistin tyhjentäminen ei poista mitään käyttäjän tietoja tai sovelluksia, joten operaatio on siinä mielessä hyvin turvallinen. Siitäkin huolimatta kannattaa aina tärkeistä tiedoista ottaa varmuuskopiot, sillä jotain voi aina mennä pieleen.

Cachen eli välimuistin tyhjentäminen hoituu Recovery mode -ominaisuuden (palautustila) kautta:

Android Recovery mode, palaustila

  • Sammuta laite ja varmista, että siinä on tarpeeksi virtaa.
  • Käynnistä puhelin tai taulutietokone painamalla muutamia sekunteja yhtä aikaa virtapainiketta sekä äänenvoimakkuuden säädintä alaspäin. Tämä tuo esille valikon, jossa lepää Android-maskotti. Ylhäällä on nuoli, jonka tarjoamia valintoja vaihdellaan äänenvoimakkuuspainikkeilla. Haluttu toiminto valitaan virtapainikkeella.

Android, ei komentoa

  • Nuolia painamalla valitaan ”Recovery mode” ja painetaan kerran virtanäppäintä. Nyt ruudulle pitäisi ilmestyä pienempi Android-maskotti, punainen varoituskolmio ja ”Ei komentoa.” -teksti.

Android wipe cache partition

  • Seuraavaksi painat ensin virtapainiketta noin sekunnin ja tämän jälkeen äänenvoimakkuuspainiketta ylöspäin ja vapautat kaikki näppäimet hetken kuluttua. Tämä voi vaatia muutaman yrityksen, sillä ajoitus on tärkeä. Kun homma osuu kohdalleen, avautuu eteen valikko, josta valitaan ”wipe cache partition”.

Android wipe cache partition

  • Välimuistin tyhjentäminen voi viedä aikaa, joten laitteen kannattaa antaa työstää operaatiota rauhassa. Kaiken ollessa valmista palaa laite edelliseen valikkoon, josta voidaan nyt valita ”reboot system now” ja toivoa, että hidasteluongelmat ovat takanapäin.

Huomaathan, että Recovery moden muihin valintoihin ei ole syytä koskea, jos et tiedä mitä teet. Pahimmassa tapauksessa voit tyhjentää koko laitteesi sisällön, joten ominaisuuden kanssa on syytä noudattaa varovaisuutta. Jos jäi kysyttävää, voit esittää ne alhaalla olevassa kommenttiosiossa.

Vastaa