Sharp demosi CES 2015 -messuilla muotoon leikattavaa näyttöteknologiaa (FFD)

Kuluneen vuoden Consumer Electronics Show -messut, eli lyhyemmin CES, tarjosi hyvin vähän uutta älypuhelimista ja tableteista kiinnostuneelle kansalle. Ainoana merkittävänä valmistajana messuilla uuden puhelimen esitteli LG, joka julkisti markkinoille G Flex 2:n. Se on suora seuraaja loppuvuonna 2013 esitellylle G Flexille, joka oli markkinoiden ensimmäisiä älypuhelimia kaarevalla näytöllä. Itsekin kyseistä laitetta testanneena totesin G Flexin mielenkiintoiseksi, uutta teknologiaa sisältäväksi tuotteeksi, jonka hankintaa oli kuitenkin vaikea suositella. Uusi LG G Flex 2 pyrkiikin tekemään kaiken edeltäjäänsä paremmin ja onkin kiinnostavaa nähdä, onko esimerkiksi edeltäjän näyttöä vaivannut hetkellinen kuvien näyttöön kiinnipalaminen saatu korjattua. Ainakin itsestään naarmuja korjaavan takakuoren kehutaan toimivan G Flex 2:ssa minuuttien sijaan sekunneissa, joten mukana on jälleen paljon uutta ja kehittyvää teknologiaa.

Allekirjoittanut seurasi CES 2015 -messuja ahkerasti kotimaisten ja ulkomaisten verkkojulkaisujen sekä YouTube-videoiden kautta. Paljon mielenkiintoista on tullut vastaan, mutta ehdottomasti yksi kiehtovimmista innovaatioista tulee japanilaiselta Sharpilta, jonka Free Form Display (FFD) vaikuttaa erittäin lupaavalta teknologilta, jota voidaan käyttää muun muassa mobiilimarkkinoilla.

Sharpin FFD-paneeli on nimensä mukaisesti näyttö, joka voidaan käytännössä leikata millaiseen muotoon tahansa. Tämä luo täysin uusia mahdollisuuksia ja antaa laitevalmistajille lisää vapauksia. Messuilla Sharp demosi tekniikkaansa erityisesti autoihin soveltuvassa ratkaisuissa, jossa FFD-näyttö korvaisi perinteisen mittariston kokonaan digitaalisella versiolla. Esillä olleet demonäytöt vakuuttivat ainakin minut ja odota erittäin innolla teknologian kypsymistä kuluttajatuotteisiin asti.

Vapaan muodon lisäksi FFD-näytöissä ei käytännössä ole olenkaan reunoja. Koko etuala voidaan hyödyntää sisällön esittämiseen, joka tekee teknologiasta entistäkin kietovamman. Sharp uskookin sen mullistavan autojen mittaristot sekä sanovan hyvästit perinteisille suorakulmion muotoisille älypuhelimille ja taulutietokoneille. Totta kai sille löytyy varmasti myös sovellutuksia jatkuvasti kasvavan puettavan teknologian markkina-alueelta, kertoo Sharp.

Ikävä kyllä toistaiseksi ei ole tietoa, milloin Sharpin teknologia saavuttaa kuluttajatuotteet. Mielenkiintoisena yksityiskohtana The Verge -verkkojulkaisu mainitsee Nintendon, jonka on huhuttu hyödyntävän FFD:tä mahdollisesti seuraavassa käsikonsolissaan tai jossain muussa projektissa. Joka tapauksessa Nintendo on yhdistetty teknologiaan vahvasti ja saattaa olla ensimmäisten joukossa tuomassa Sharpin uuden teknologian markkinoille.

Vastaa