Nexus 6 ja akkukesto

Googlen ja Motorolan yhteistyössä rakentama Nexus 6 on niin sanottu phablet, jonka ominaisuudet ovat aivan viimeisintä huutoa. Kosketusnäyttö on kooltaan 5,96 tuumaa ja tarkkuudeltaan 2560 x 1440 pikseliä, sisältä löytyy Snapdragon 805 -järjestelmäpiiri ja kolme gigatavua RAM-käyttömuistia. Käyttökokemuksesta huolehtii Android 5.0 Lollipop -alusta, jonka näkyvin uudistus on Material Design -käyttöliittymä, jossa käytetään kirkkaita värejä, näyttäviä animaatioita ja kerroksia sisällön ja käyttöliittymäelementtien erottamiseksi toisistaan.

Tässä artikkelissa ei ole kuitenkaan tarkoitus keskittyä Lollipopin uudistuksiin, vaan kommentoida hieman Nexus 6:n akkukestoa. Maailmalla laitteen akkukestoa on sanottu parhaimmillaankin keskinkertaiseksi, joten odotukset eivät olleet suuret, vaikka sisällä onkin 3220 milliampeeritunnin akku. Omien kokemuksieni perusteella akkukesto ei ole kuitenkaan niin heikkoa, kuin monissa arvosteluissa annetaan ehkä ymmärtää. On selvää, että niin kutsuttu 2K-näyttö tekee tehtävänsä ja syö virtaa, mutta siitäkin huolimatta olen varsin tyytyväinen laitteella saavuttamiini toiminta-aikoihin.

Olen käyttänyt Nexus 6 -puhelinta erittäin aktiivisesti siitä asti kun hankin sen itselleni 23. joulukuuta. Kertaakaan en ole joutunut säätämään käyttöäni, vaan akku on kestänyt aina kokonaisen päivän. Oma käyttöni koostuu verkkoselaamisesta, sosiaalisten palveluiden hyödyntämisestä, soittelusta, viestittelystä ja YouTube-videoiden katselemisesta. Lisäksi Nexus 6 on ollut taukoamatta Bluetooth-yhteydessä korealaisen LG:n Android Wear – pohjaiseen G Watch -älykelloon. Tällaisella käytöllä olen päässyt päivästä riippuen 4-5 tunnin käyttöaikaan (näyttö päällä).

N6_akku_1 N6_akku_2 N6_akku_3

On helppo todeta, ettei Nexus 6 yllä phablet-kategoriassa akkukestonsa osalta kärkeen. Parhaimmillaan Nexus 6 pääsee samoihin lukuihin iPhone 6:n kanssa, jonka akkukestoa olen blogissani jo ehtinytkin kehumaan. Parhailla phableteilla olen päässyt akkukeston osalta parin päivän toiminta-aikoihin, mutta Nexus 6:lla yhtä loistaviin lukemiin ei päästä ainakaan allekirjoittaneen käytöllä venymään.

Akkukestosta puhuttaessa ei ole syytä unohtaa Nexus 6:n tukea Qualcommin Quick Charge 2.0 -teknologialle, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan nopeuttaa akun latautumista. Qualcommin mukaan akku lautautuu teknologian ansiosta jopa 75 prosenttia nopeammin. En tiedä, kuinka hyvin lupaus pitää paikkaansa, mutta voin kuitenkin jakaa omia tuloksiani latausajoista. Kytkin Nexus 6:n laturiin akun varauksen olessa 9 prosentissa. 15 minuutin jälkeen varaus nousi 30 prosenttiin ja 30 minuutin jälkeen 51 prosenttiin. Kaiken kaikkiaan Nexus 6:n suurehko 3220 mAh:n akku tuntuu latautuvan tyhjästä täyteen mukavan nopeasti.

Tietenkin itse Android 5.0 Lollipop tarjoaa sisäänrakennetun virransäästötilan. En ole juurikaan ehtinyt testailemaan, kuinka paljon sen avulla on mahdollista puristaa lisää käyttöaikaa. Sen vaikutuksen puhelimen käyttökokemukseen huomaa kuitenkin heti, sillä virransäästötila poistaa käytöstä suurimman osan animaatioista, rajoittaa puhelimen suorituskykyä ja laskee taustatoiminnot minimiin.

Kaiken kaikkiaan Nexus 6:n akkukesto ei todellakaan ole omassa luokassaan kärkeä, mutta kokonaisesta työpäivästä sillä selviää hyvin. Olisi mielenkiintoista tietää, miten tilanne muuttuisi, jos näytön resoluutio olisi ”vain” 1920 x 1080 pikseliä? Itse näkisin full hd -tarkkuuden alle kuuden tuuman laitteissa täysin riittävänä, sillä Nexus 6:n näyttö ei 2560 x 1440 pikselin resoluutiollaan pääse häikäisemään. Miksi? Koska en pysty paljaalla silmällä näkemään eroa tarkkuudessa full hd -laitteisiin verrattaessa. Jos Nexus 6:ssa olisi 1920 x 1080 pikselin paneeli, tarkoittaisi tämä noin 370 ppi:n pikselitiheyttä. Kyseiseen lukemaan yltävä näyttö riittää ainakin minulle tarjoamaan katselukokemuksen, josta en yksittäisiä pikseleitä kykene erottamaan. Niinpä Nexus 6 voisi olla parempi laite 5,96 tuuman ja 1920 x 1080 pikselin kosketusnäytöllä…

3 thoughts on “Nexus 6 ja akkukesto

  1. Timppa67

    Oman Nexus 6:seni akku on nykyisin aivan SURKEA ! Jos sitä ei pidä laturissa koko ajan, niin akku kuluu tyhjäksi noin 3:ssa tunnissa, vaikka näyttökään ei ole päällä. Ihmettelen, että mikä on syynä…olen sentään omistanut tätä ennen jo muutaman älyluurin, ja missään niissä ei ole olllut näin surkeaa akunkestoa (Samsung Note, Note 2 ja Note 3). Tosin esim. ebaysta sais tilattua uuden akun Nexukseen, mutta sen asennus paikalleen vaatii erikoistyökaluja ja pelkona on, että laite ei ehkä toimi sen jälkeen…

Vastaa