Android 5.0 Lollipop: ilmoitukset, mykistys (äänetön) ja herätyskello

Lokakuussa virallisesti esitelty Android 5.0 Lollipop on paljon muutakin kuin uusi ja hieno Material Design -käyttöliittymä. Se on totta kai käyttäjän kannalta näkyvin ja tässä mielessä merkittävin muutos. Niinpä myös blogistani löytyy galleria, jonka kautta pääsee tutustumaan Googlen uuteen suunnittelufilosofiaan. Kannattaa myös istahtaa katsastamaan videokatsaukseni Android 5.0:aan, joka löytyy täältä. Se on yksi vuoden 2014 suosituimmista videoistani yli 4500 katselukerralla iPhone 6 -videoarvosteluni ohella, joka on jo ylittänyt 5000 näyttökertaa.

Mutta nyt itse artikkelin aiheeseen, eli Lollipopin tapaan käsitellä ilmoituksia. Aikaisemmin Android oli helppo mykistää eli asettaa niin sanottuun hiljennettyyn tilaan esimerkiksi painamalla sivulta löytyvää äänenvoimakkuuden säädintä. Tämä onnistuu tavallaan edelleenkin, mutta Android 5.0 tarjoaa paljon muutakin.

Äänenvoimakkuuden säädintä painamalla  käyttäjä voi edelleen muuttaa soittoäänen voimakkuutta, mutta tehdä myös yksityiskohtaisempia muutoksia ilmoituksiin. Säätimen alta löytyy kolme vaihtoehtoa: Ei mitään (None), Tärkeät (Priority) ja Kaikki (All). On helppo arvata, että Kaikki päästää ilmoitukset läpi ilman sen suurempaa seulontaa. Tärkeät on vaihtoehdoista se mielenkiintoisin. Se antaa käyttäjälle mahdollisuuden määrittää, mitkä ilmoitukset pääsevät häiritsemään käyttäjää ja mitkä eivät. Viimeinen, eli Ei mitään, sulkee puhelimen kaikkien ilmoituksien ulkopuolelle. Tämä tarkoittaa myös herätyskelloa. Kyllä, jos menet valitsemaan tilaksi Ei mitään, voi olla, että aamulla et herää töihin. Muutoin Googlen uusi tapa käsitellä ilmoituksia on hyvä, mutta toivoisin Ei mitään –tilan mykistävän sovelluksien ilmoitukset, puhelut ja tekstiviestit, mutta päästävän sentään läpi herätykset.

Radikaalin Ei mitään -tilan takia Tärkeät-tilan muokkaamiseen kannattaa käyttää aikaa. Niinpä annan muutaman esimerkin, kuinka sitä kannattaa hyödyntää erilaisissa tilanteissa:

Haluan, että laite ei häiritse minua sovelluksien ilmoituksilla, puheluilla tai tekstiviesteillä:

Tässä tapauksessa Tärkeät-tila määritetään asetuksista seuraavaan muotoon (katso alla oleva kuvakaappaus). Näin olet mykistänyt puhelimen esimerkiksi yötä vasten, mutta aamulla herätyskello toimii etkä myöhästy töistä. Asetukset -> Äänet ja imoitukset -> Häiriöt.

Android_5-0_Lollipop_ei_ilmoituksia_Tarkeat_bbb

En halua mykistää puhelinta kokonaan, vaan haluan vastaanottaa puhelut ja viestit tietyiltä henkilöiltä, mutta en kaikilta:

Tämä on hyvin yleinen tapaus. Tähän Lollipop antaa hyvät mahdollisuudet. Voit esimerkiksi mykistää ilmoitukset kaikilta muilta paitsi suosikkeihin lisätyiltä yhteystiedoilta. Alla kuvakaappaus, kuinka tällaisessa tilanteessa tulee toimia.

Android_5-0_Lollipop_valitut_ilmoitukset_aa

Näillä ohjeilla pääset pitkälle ilmoituksien hallinnassa Googlen tuoreen Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmän osalta. Aloittelijoille vielä neuvoksi, että suosikkeihin yhteystietoja voi lisätä puhelinsovelluksen kautta: Yhteystiedot -> valitse yhteystieto ja merkitse se tähdestä suosikiksi.

Android_5-0_suosikit_2 Android_5-0_suosikit_1


Henkilökohtaisesti olen aina ollut Androidista erittäin kiinnostunut, mutta Lollipopin myötä harkitsen vakavasti vaihtoa Applen iOS:sta siihen. Hankin joulun alla (jälleen, katso Pebble Steel) heräteostoksena Motorolan valmistaman Nexus 6:n, jonka kanssa tulen varmaan taiteilemaan kevään iPhone 6:n kanssa. Kooltaan Nexus 6 on minulle määrättyihin tilanteisiin liian kookas, mutta uskon laitteelle löytyvän reilusti käyttöä. Hankin sen lähinnä siksi, että pystyn tutustumaan kunnolla Googlen uusimpaan mobiilialustaan ja näin muodostamaan siitä kunnollisen ja ennen kaikkea omiin kokemuksiini perustuvan mielikuvan.

22 thoughts on “Android 5.0 Lollipop: ilmoitukset, mykistys (äänetön) ja herätyskello

 1. Noora

  Heippa! Mulla on Samsung Galaxy S5 ja eilen tuli tämä lollipop-päivitys puhelimeen. Nyt tuli sitten ongelmaksi, etten saa ollenkaan äänettömälle puhelinta. Koitin tämän sun ohjeen mukaan tehdä eikä tässä puhelimessa löydy asetuksista ja sieltä äänet ja ilmoitukset kohdasta mitään häiriöt-kohtaa.. Osaatko neuvoa yhtään, että miten tämän saisi äänettömälle?

    1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

     Tutkin tänään asiaa. Selasin hiemab jo Google ja muilla on samoja ongelmia. Kyseessää saattaa olla siis bugi, joka varmasti korjataan tulevissa päivityksissä.

     Lollipop toimii joka tapauksessa ilmoituksiemn suhteen hieman eri tavalla kuin KitKat ja niin sanottua perinteistä äänentöntä-tilaa ei ole. Mutta outoa, ettei valikoista löydy Google uutta Häiriöt-ominaisuutta.

  1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

   Elikkäs. Vaikuttaa siltä, että ominaisuus on suomennettu Galaxy S5:ssä eri tavalla. Löytyykö seuraavaa asetusta: Asetukset -> Äänet ja hälytykset -> Keskeytykset. Sieltä voi valita ”Puheluita js ilmoituksia vastaanotett.” -valinnasta, miten puhelin toimii ilmoituksien kanssa. Jos valitse ”Älä keskeytä”, on puhelin täysin äänetön, mutta jos S5 toimii kuten Nexus 6 tarkoittas tämä ettei edes herätyskello toimi. Kannataa siis testailla miten tuo toimii.

   Tämä on Lollipopin ” ominaisuus”. Ikävää, että vanha äänetöntila puutuu. Huhut kertovat, että tämä korjattaisiin Android 5.1 Lollipop -päivityksessä.

   Toivottavasti olin avuksi. 🙂

   1. ktja13

    Lollipop ei itselle ainakaan ollut mikään unelmien päivitys. Ongelmaksi muodostui tuo ”Keskeytykset”, josta olikin kuvakaappaus jutussasi. Olen yrittänyt etsiä asiasta tietoa, mutta tuntuu että kaikilöa tuo toimii niin kuin pitääkin. Keskeytykset valikko löytyy asetuksista, mutta sieltä ei voi esimerkiksi valita ajankohtaa milloin ns. äänet olisi taas päällä, mikä olisi hyödyllistä. Enkä myöskään saa laitteen sivusta painettavan äänenvoimakkuus kytkimen kautta tuota jutussasi olevaa valikkoa esiin, vaan tavallisen Kitkatissa olevan äänenvoimakkuuden säädön, mutta en siis pikavalikon kautta voi valita ”keskeytyksiä” (mikä suomennos tuokin on). Eli jos haluan puhelimen äänettömälle niin joudun aina menemään asetuksiin -> keskeytykset jne. Rasittavaa! En ymmärrä, miksei päivitys ole ollut täydellinen kaikkien mallien kohdalla. Toivottavasti bugi tulee korjatuksi.

    Muutoinkin Lollipop tuntuu vielä hieman vieraalta ja esimerkiksi selain on kaatunut useaan otteeseen. Huokaus, sanon minä.

    1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

     Jep, jostain syystä Samsung ei ole omaan TouchWiz-käyttöliittymäänsä tuonut tuota pikavalikkoa, jonka Nexus 6:ssa saa esillle äänenvoimakkuusnäppäintä painamalla. Tämä on harmillista…

     1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

      Ratkaisu löytyi! Oletko huomannut, että voit lisätä pikapainikkeen ilmoituspaneeliin (ylhäältä esiin vedettävä valikko, jossa on pikapainikkeita): Asetukset -> Ilmoituspaneeli. Siirrä alhaalla aktiivisten painikkeiden joukkoon Kaikki-kuvake (ympyrä, jonka sisällä vaakatasossa oleva viiva).

 2. myöhästynyt

  Moi!
  Mulla on tuolta valittuna keskeytä aina ja herätyskellopas ei soikkaan :/
  Mulla on ”kuoret” puhelimessa ja jos kansi on ”kiinni” ei herätyskello soi ollenkaan mutta kun kannen avaa niin soi. Eli pitäs muistaa jättää kansi auki aina et herää

 3. ttt

  Hei,

  kiitos ohjeista! Ongelmani on, että tykkään pitää kännykkää äänettömällä ajaessa, jotta kalenterin hälytykset, soitot jne eivät häiritse. Käytän google mapsin navigaattoria, joka ennen Lollipop-päivitystä antoi ohjeensa äänettömässäkin tilassa, mutta nyt se vaikenee, kun tilaksi laittaa ”tärkeys” tai ”ei mitään”.

  Onko muilla ollut samaa ongelmaa? Saakohan mistään muutettua asetuksia niin, että ”tärkeys”-tilassa google mapsin navigaattorin ohjeet kuuluisivat?

  Onko tähän ”tärkeys”-tilan tweakkaamiseen ylipäätään kehitelty mitään ohjelmia, joita saisi google playn kautta?

 4. Cheke

  Itellä OnePlus 1 ja sama ongelma vaikka versio on 5.0.2. Luulin,että buginen versio, kun ei herätykset kuulu, mutta ongelma ratkesi kun otti profiilit käyttöön ja muokkas sieltä muut äänettömälle ja herätykset käyttöön! =)

 5. Tanja

  Hei! Laitoin samsung-kännykkäni äänettömälle ja sen jälkeen takaisin normaaliksi, mutta äänet ei enään kuulu normaalitilassakaan. Kännykän ylälaidaitaan tuli äänettömäks laittaessa tähden kuva, joka ei poistunut kun laitoin takaisin äänelliselle. Eli luulisin että äänet saa takasin kun onnistuu poistamaan sen tähden, mutta miten ihmeessä sen saa pois?

 6. Mikko

  Sain jonkun käyttispäivityksen (lollipop?) Samsung note 3:een. Pienoisohjelmat hävisivät sovellukset-valikosta ja en saa herätyskelloa näkyviin mistään. Aamulla se kyllä soi mutten pääse sitä mistään säätämään (??)

 7. Jonne Fager

  Mulle tuli noin viikko takaperin päivitys omaan Galaxy Alphaan tuohon 5.0.2 versioon ja ongelmat alkoivat. Puhelin on välillä niin jumissa ettei muu auta kuin ottaa akku irti, jonka jälkeen puhelin toimii taas hetken. Näyttö ei vastaa kosketukseen, haptinen palaute häviää, puhelin lämpenee ja tämän jälkeen on pakko repiä akku irti koska muuta ei ole tehtävissä. Ihan sama kuinka kauan odotan, tilanne ei korjaannu.. En voi olla täysin varma, että em. ongelmat johtuvat tästä 5.0.2 käyttöjärjestelmästä mutta ongelmat toisiaan vasta alkoivat kun tein päivityksen. Ennen tätä kaikki oli hyvin!

  Kysymys kuuluukin, että onko muilla vastaavia ongelmia ilmennyt päivitysten myötä? Olisi kiva kuulla koska voihan olla, että puhelimessani on joku muukin vika tällähetkellä mikä ei liity käyttöjärjestelmään laisinkaan..

 8. Ilkka

  Hello … tämä joku lollipopin viimeisin päivitys tuli noin viikko sitten mun s5 seen
  Sen mukkana sain jonkun uuden jutun, jonka nimi on ”sovellusten optimointi”
  Heti en ymmärtänyt, mitä se tekee … mutta nyt on esim. Whatsapp melkein koko ajan ns. ”nukkumassa”, joten siihen tulevat viestit tulee esiin vasta kun itse avaan Whattsapin, ilmoitusta siis ei tule.
  Nyt kysymys kuuluukin, millaisella näppäinkomennolla saan tämän ”sovellusten optimoinnin” näkyviin uudestaan? Sitä ei ole missään asetuksissa ja se tulee vain joskus näyttöön näkyville. Sieltä löytyy kolme kohtaa, jossa viimeinen on ”älä optimoi koskaan”.
  miten menetellään?
  Auttaako, jos poistan ko. ohjelman ja asennan uudestaan?
  Tämä juttu kuitenkin on kai androidia, ja se vahtii sovellusten käyttöä jotenkin.
  Haluaisin laittaa tämän optimoinnin ns, nollille ainakin Whatsapin osalta … ???

Vastaa