Näin asennat Nexus-laitteeseen Googlen virallisen factory image -käyttöjärjestelmäpaketin (OS X)

Olen tässä viime aikoina perehtynyt hieman tarkemmin Android-maailmaan ja opetellut asentamaan Nexus-laitteisiin niin sanotun stock-käyttöjärjestelmän, joka palauttaa laitteen alkuperäiseen tilaan. Näin voi tarvittaessa esimerkiksi palata vanhempaan käyttöjärjestelmäversioon, jos uusi tuottaa ylitsepääsemättömiä ongelmia sekä päästä kokeilemaan tulevia julkaisuja ennen virallisen OTA-päivityksen jakelua.

Asensin tässä aivan hiljattain Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmän Nexus 4- ja Nexus 5 -puhelimiin Googlen tarjoamien factory image -tiedostojen avulla. Niinpä pääsin syventymään aiheeseen ja tässä lyhyet ohjeet, joiden avulla kuka tahansa voi asentaa stock-käyttöjärjestelmän omaan laitteeseensa. Varoituksena tässä vaiheessa kuitenkin mainittakoon, että operaation suorittaminen voi vaikuttaa älypuhelimen tai taulutietokoneen takuuseen, joten jokainen toimii asian suhteen omalla vastuulla. Lisäksi kannattaa muistaa, että laitteen sisältö tyhjentyy, joten varmuuskopioiden on syytä olla kunnossa. Ohjeet koskevat OS X -käyttöjärjestelmää ja tarvittavat toimenpiteet voivat hieman erota Windows- ja Linux-alustoilla.

Ensimmäisenä tulee ladata Android SDK -kehittäjätyökalut täältä. Annetaan kansiolle nimi android ja siirretään se työpöydälle. Sen jälkeen voidaan ladata omalle laitteelle sopiva factory image täältä löytyvien linkkien takaa. Pakattu tiedosto puretaan ja sisältö siirretään työpöydän android-kansioon seuraavaan paikkaan: android -> sdk -> platform-tools.

Android_N5_bootloader2

Laite bootloader-tilassa.

Kun tarvittavat tiedostot on ladattuna, käynnistetään puhelin/tabletti bootloader-tilaan. Se tapahtuu sulkemalla laite ja avaamalla se näppäinyhdistelmällä virta + ääni ylös +ääni alas tai virta + ääni alas. Ennen tätä kannattaa vielä varmistaa, että USB-vianetsintä on aktivoituna. Tämä tapahtuu: asetukset -> tietoja puhelimesta ja näpyttelemällä seitsemän kertaa Ohjelmistoversion numero -tekstiä. Tämän jälkeen asetuksien päävalikkoon ilmestyy kohta Kehittäjävaihtoehdot, jonka takaa USB-vianetsinnän saa päälle.

Päätteellä hoidetaan käyttöjärjestelmän asentaminen puhelimeen/tablettiin.

Päätteellä hoidetaan käyttöjärjestelmän asentaminen puhelimeen/tablettiin.

Nyt koneella on kaikki tarvittavat tiedostot. Liitä bootloader-tilassa oleva laitteesi USB-johdolla Macciin ja avaa koneelta Pääte-sovellus. Navigoi sillä työpöydälle luodun android-kansion sdk-hakemistoon seuraavalla käskyllä cd desktop/android/sdk/platform-tools. Tämän jälkeen ryhdytään Päätteellä syöttämään käskyjä puhelimeen ja asennetaan siihen uusi käyttöjärjestelmä:

  • Ensimmäisenä avataan bootloader: ./fastboot oem unlock
  • Toinen askel on käyttöjärjestelmän asentaminen, joka onnistuu käskyllä: ./flash-all.sh. Jos Pääte antaa useita Command not found –virheilmoituksia, täytyy meidän muokata (android/sdk/platform-tools) flash-all.sh-tiedoston sisältöä niin, että jokaisen fastboot-käskyn eteen lisätään seuraavat kaksi merkkiä ./. Tämän jälkeen tiedosto näyttää kutakuinkin seuraavalta (älä kuitenkaan kopioi alla olevaa tekstiä, vaan lisää merkit omalla koneella olevaan tiedostoon manuaalisesti):
./fastboot flash bootloader bootloader-mako-makoz30f.img
./fastboot reboot-bootloader
sleep 5
./fastboot flash radio radio-mako-m9615a-cefwmazm-2.0.1701.04.img
./fastboot reboot-bootloader
sleep 5
./fastboot -w update image-occam-lrx21t.zip
  • Jos jouduit suorittamaan tiedostoon vaaditut muokkaukset, on nyt aika kokeilla ./flash-all.sh-käskyä uudelleen. Nyt kaiken pitäisi sujua viimeistään oikein ja uuden käyttöjärjestelmän asentua laitteeseen. Tämä vie jonkin verran aikaa, joten älä hosu ja anna operaation suoriutua loppuun. Toisinaan olen havainnut, että puhelin jää asennuksen jälkeen jumiin käynnistysanimaatioon, mutta tähän on ainakin omalla kohdallani auttanut laitteen uudelleen käynnistäminen.

Näin kaikki on valmista ja uuden käyttöjärjestelmän pitäisi toimia. Lopuksi voit vielä käynnistää laitteen bootloader-tilaan ja lukita bootloaderin Päätteen avulla käskyllä ./fastboot oem lock.


Toivottavasti ohjeista on apua. Näillä opeilla olen itse saanut asennettua uuden käyttöjärjestelmäversion Nexus 4:ään ja Nexus 5:een. Kuten alussa totesin, operaatio on ainakin Windowsin puolella hieman erilainen. Näin ollen en lähde neuvomaan, miten homma hoituu Windows-käyttäjillä, koska en ole toimenpidettä kyseisellä järjestelmällä suorittanut. Jos Mac-käyttäjillä jäi vielä ohjeista jotain kysyttävää, jättäkää alle kommenttia. Muistakaa, että operaation suorittaminen on omalla vastuulla. En vastaa mahdollisista ongelmista, joita näiden ohjeiden seuraaminen voi aiheuttaa.

Vastaa