OS X 10.10 Yosemite: Continuity ja Handoff loistavia uudistuksia

Apple toi aika odotetusti uuden OS X 10.10 Yosemite -käyttöjärjestelmän Macintosh-tietokoneille ladattavaksi kuluneella viikolla, kun se esitteli torstaina uusi tuotteita iPad- ja Mac-tuotekategorioihin. Kyseessä on jälleen ilmainen päivitys, jonka kuluttajat voivat ladata App Store -ohjelmistokaupasta. Kokoa paketilla on reippaat viisi gigatavua, joten hitaammilla yhteyksillä sen lataamiseen kannattaa varata aikaa. On myös syytä harkita, haluaako asentaa uuden käyttöjärjestelmän päivityksenä vai täysin tyhjälle kovalevylle puhtaana asennuksena. Jos englanti taipuu, voi puhtaan asennuksen suorittaa esimerkiksi täältä löytyvillä ohjeilla.

Henkilökohtaisesti olen asentanut Yosemiten jo kahteen iMacciin. Ensimmäisenä asensin sen vanhempaan malliin (27-tuumainen, vuoden 2010 puoliväli), joka toimii kakkoskoneena, eikä sisällä tärkeitä tiedostoja. Suoritin tälläkin kertaa puhtaan asennuksen, kuten olen aina toiminut uusien käyttöjärjestelmäversioiden kanssa. Asennus onnistui ongelmitta, joten rohkenin siirtyä uuteen järjestelmään myös ykköskoneessani (27-tuumainen, loppuvuosi 2013), johon asensin OS X 10.10:n tänään.

Applen uusi käyttöjärjestelmä sisältää paljon uudistuksia. Näkyvimpänä tietenkin uudistunut käyttöliittymä, joka yhtenäistää OS X:n visuaalista ilmettä iOS:n kanssa. Ilme on harmonisempi, yksinkertaisempi ja nykytrendin mukaisesti ”tasaisempi”. Visuaalinen ilme vaatii totuttelua, mutta pääsääntöisesti ole siitä tykännyt. Kansioiden kuvakkeet ovat kuitenkin sellainen asia, jotka eivät omaa silmää miellytä. Onneksi kyseessä ei ole iso asia.

phone call

imac_viestit_iPhone2

Continuity ja Handoff:

Eniten olen ollut innoissani Yosemiten paremmasta integroinnista iOS-laitteiden kanssa. Apple kutsuu uudistusta nimellä Continuity. Se toimii täydellisesti iPhone 5:llä ja sitä uudemmilla puhelimilla, neljännen sukupolven iPadillä, iPad Airilla, iPad Air 2:lla, iPad mini Retinalla, iPad mini Retina 2:lla ja viidennen sukupolven iPod Touchilla. Tietokoneista tuettuina ovat seuraavat mallit:

  • MacBook Air (Mid 2012 ja uudemmat)
  • MacBook Pro (Mid 2012 ja uudemmat)
  • iMac (Late 2012 ja uudemmat)
  • Mac mini (Late 2012 ja uudemmat)
  • Mac Pro (Late 2013)

Kyseessä on uusi kokonaisuus, joka yhdistää iPhonen, iPadin ja Macin entistäkin saumattomammin yhteen. Käyttäjä voi muun muassa soittaa ja vastaanottaa puheluita sekä lähettää ja lukea tekstiviestejä (iOS 8.1) Macillä. Pakettiin kuuluva Handoff puolestaan mahdollistaa työskentelyn jatkamisen toisella laitteella ilman katkoksia.

Mac Handoff

Käytännön esimerkki: aloitat sähköpostin kirjoittamisen iPhonella ja haluat siirtyä työstämään sitä Macillä. Handoff tekee tämän mahdolliseksi niin, että työ jatkuu toisella laitteella siitä mihin edellisellä jäätiin. Macissä Dockiin ilmestyy kuvake, jonka kautta iPhonella/iPadilla kesken jäänyttä työtä voidaan jatkaa. Puhelimella ja tabletilla puolestaan kuvake ilmestyy lukitusruutuun, jonka lisäksi toisella laitteella kesken jäänyttä työtä pääsee jatkamaan myös moniajonäkymän kautta.

Handoff toimii ainakin toistaiseksi lähinnä vain Applen omien sovelluksien kanssa. Tämä tarkoittaa siis muun muassa Safaria, Mailia, kalenteria, viestejä, muistutuksia, Pages-tekstinkäsittelyä ja yhteystietoja.

AirDrop

Uuteen ominaisuuspalettiin voidaan lukea myös parantunut AirDrop. Se toimi aikaisemmin vain Mac-tietokoneiden välillä, mutta kattaa nyt myös iPhone- ja iPad-laitteet. Nyt tiedostoja voi helposti ”tiputella” esimerkiksi iPhonesta Maciin ja toisinpäin. Ominaisuus on kätevä ja erittäin nopea tapa lähettää pieniä tiedostoja laitteista toiseen.

Alustavasti uudet ominaisuudet vaikuttaisivat toimivat hyvin. Pientä säätämistä on joutunut tekemään, mutta sen jälkeen kaikki on pelannut hyvin. Alla vielä ohjeet, joiden avulla ominaisuudet saa käyttöö:

Mac: Asetukset -> Yleiset -> Salli Handoff-toiminto Macin ja iCloud-laitteiden välillä.

iPhone/iPad: Asetukset -> Yleiset -> Handoff ja ehdotetut ohjelmat -> Handoff.

Lisäksi kaikkien laitteiden tulee olla liitettynä samaan WiFi-verkkoon ja Bluetooth-yhteyden täytyy olla päällä. Jos ominaisuuden kanssa on ongelmia, kannattaa yrittää sen kytkemistä pois päältä ja laitteiden käynnistämistä uudelleen, jonka jälkeen toiminnon voi jälleen aktivoida.


Uuden käyttöjärjestelmäversion tutkiminen jatkuu edelleen ja vasta aika näyttää, miten hyvin Yosemite jokapäiväisessä käytössä pelittää. Toivottavasti hyvin. Alku on ainakin lupaava ja esimerkiksi uudistunut Safari on selvästi nopeampi ja uusi välilehtinäkymä on kätevä tuoden mieleen iPadin vastaavan. Miten muilla ”elämä” Yosemiten kanssa on lähtenyt käyntiin? Onko vastaan tullut bugeja? Mitkä uudistuksista ovat suosikkejasi?

1 thought on “OS X 10.10 Yosemite: Continuity ja Handoff loistavia uudistuksia

Vastaa