Samsung Galaxy Note Edge antaa kaarevalle näytölle tarkoituksen

Korealaisen Samsungin menestys matkapuhelinmarkkinoilla on ollut hurjaa, vaikka viimeisten kuukausien aikana valtava koneista on osoittanut nytkähtelyn merkkejä. Ongelmat kulminoituvat pitkälti Galaxy S5 -lippulaivaan, jonka myynti ei ole vetänyt aivan toivotulla tavalla. Syitä tähän voidaan etsiä monestakin suunnasta, mutta yhtenä merkittävimmistä tekijöistä pidetään korealaisvalmistajan lippulaivan muotoilua ja materiaaleja. Niissä ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia viimeisten vuosien aikana, vaikka asiakaskunta on toivonut Samsungilta suurempaa panostusta lippulaivojensa rakenteeseen. Useat kokevat, että nykyinen linja ei tarjoa 600 euron älypuhelimelta odotettavaa premium-tuntumaa. Pieni korjausliike tapahtui kesän aikana, kun valmistaja esitteli Galaxy Alphan. Siinä on metallinen kehys, mutta muutoin muotokieli on säilytetty entisellään. Itse asiassa se on aivan kuin useamman vuoden takainen Galaxy S2, johon on vain lisätty metallikehys.

Galaxy Note Edge kaartuva näyttö

Se muotoilusta, sillä tämän artikkelin ajatus on keskittyä hiljattain julkaistuun Galaxy Note Edgeen. Vaikka Samsung ei ehkä kykene radikaaleihin liikkeisiin muotoilun saralla, löytyy yhtiöltä kokeilumieltä muilla osa-alueilla. Tästä loistava osoitus on Galaxy Note Edge, joka on sisarmalli Note-sarjan neljännen sukupolven jäsenelle, eli Galaxy Note 4:lle.

Mielenkiintoiseksi Galaxy Note Edgen tekee sen oikealle reunalle kaartuva 5,6 tuuman 2560 x 1440 pikselin kosketusnäyttö, jonka sivulle kaartuva osuus lisää leveyteen mukaan 160 pikseliä. Laitteen esikuvana toimii vuonna 2013 esitelty Youm-konseptipuhelin, josta löytyy niin ikään sivulle kaartuva näyttö.

Samaa näyttöä oleva kaartuva osa paneelista pyrkii usein käyttäytymään erillisenä kokonaisuutena. Sen toimintaa pystyy säätämään asetuksista ja kaartuvaan osaan saa näkyviin esimerkiksi Twitter-ilmoituksia, uutisia, pikakuvakkeita sovelluksiin, säätietoja, kellonajan ja niin edelleen. Kamerassa puolestaan 160 pikselin levyinen osa näytöstä on valjastettu kameran painikkeille, jolloin muu ruudun pinta-ala jää kokonaan kuvaamiseen. Samsung vaikuttaisikin ottaneen kaartuvan näytön hyvin käyttöön ja on hienoa, että siitä tuodaan saataville kehitystyökalut, joiden avulla myös sovelluskehittäjät voivat ottaa täyden ilon irti Galaxy Note  Edgen paneelista.

Teknisesti Galaxy Note Edge on hyvin lähellä Galaxy Note 4:ää. Se pohjautuu Android 4.4 KitKat -käyttöjärjestelmään ja Qualcommin Snapdragon 805 -piirisarjaan. RAM-käyttömuistia on kolme gigatavua ja tallennustilaa mallista riippuen 32 tai 64 gigatavua. Muita keskeisiä ominaisuuksia ovat LTE, WiFi, GPS, GLONASS, NFC, infrapuna, microSD-muistikorttipaikka, 16 megapikselin kamera optisella kuvanvakaimella ja 3000 milliampeeritunnin akku.

Uutuuden saatavuus Suomen osalta on vielä hienoinen kysymysmerkki, mutta ensimmäisille markkina-alueille Galaxy Note Edgen luvataan saapuvan kuluvan vuoden aikana. Toivottavasti laite nähdään myynnissä myös Suomessa. Hintatietoja ei ole vielä paljastettu, mutta tuskin Galaxy Note Edge irtoaa Galaxy Note 4:n 799 euron suositushintaa edullisemmin.


Allekirjoittaneen on toki tässä vaiheessa vaikea arvioida Galaxy Note Edgen käytettävyyttä, koska en ole laitetta päässyt vielä hypistelemään. Lukemani ja näkemäni perusteella vaikuttaa se kuitenkin ensimmäiseltä älypuhelimelta, jossa kaareva näyttö tuo lisäarvoa laitteeseen, eikä ole mukana ainoastaan siitä syystä, että sellainen on mahdollista rakentaa. Odotan innolla, milloin pääsen kokeilemaan Galaxy Note Edgeä ja tunnustelemaan sen ainutlaatuista näyttöä.

YouTube, The Verge, Samsung Galaxy Note Edge hands on

Samsung Mobile Press, Samsung Introduces the Latest in its Iconic Note Series – The Galaxy Note 4, and Showcases Next Generation Display with Galaxy Note Edge

Engadget, Samsung names flexible OLED display series ’Youm’, shows new prototype handheld device

1 thought on “Samsung Galaxy Note Edge antaa kaarevalle näytölle tarkoituksen

  1. Tarmo

    Omasta mielestäni tuo Samsungin myynnin heikkeneminen Galaxy S sarjan osalta johtuu ihan vaan siitä, että tehdään joka vuosi hieman päivitetty versio luurista.

    Galaxy Note sarjan osalta taas tulee hieman erilaisia juttuja, on phablet Note ja sitten ihan tablet Noteja 🙂 Edge kuullostaa nyt sellaselta ratkasulta, että voisi ihan hyvin kerätä suuren suosion kaarretun näyttönsä kanssa, tällä kertaa kun se kaarevuus on saatu toimivaks, eikä tehty vaan sen takia että pystyy (GFlex näin esimerkkinä)

Vastaa