Apple Watch: hitti vai huti?

Kuluneella viikolla ihmiset ympäri maailmaa pidättelivät hengitystä, kun Apple esitteli uusia tuotteita. Tiistaina kello 20 Suomen aikaa käynnistyneen tilaisuuden sisältö oli hyvin odotettu. Apple esitteli iPhone 6- ja iPhone 6 Plus -puhelimien lisäksi ensimmäisen älykellonsa, joka tunnetaan nimellä Apple Watch. Kyseessä oli kellon osalta vasta niin sanottu ennakkomaistiainen, sillä kauppoihin Apple Watch saapuu vasta ensi vuoden puolella. Tämä ei tullut yllätyksenä, sillä viime vuosina Applen laitevuodot ovat tulleet suoraan tuotantoketjusta. Koska varsinainen massatuotanto ei ollut vielä käynnissä, pysyi Apple Watch hyvin piilossa loppuun saakka.

Apple Watch -kello

Odotettu älykello tarjosi Applen tilaisuutta seuranneille paljon yllätyksiä. Ensimmäisenä voidaan pitää sen muotoa. Varsin yleisesti uskottiin, että Apple Watch rakentuisi pyöreän kellotaulun ympärille. Yllättäen näin ei kuitenkaan ole. Kun katsoo laitteen käyttöliittymää, syntyy ainakin allekirjoittaneelle vaikutelma, että Apple on jostain syystä joutunut ”tyytymään” suorakulmioon.

Ulkoiselta olemukseltaan Apple Watch on saanut hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Osa pitää sitä tyylikkäänä ja toiset jopa rumana. Mielipiteiden vahva jakautuminen ei Applen tapauksessa ole kovin yllättävää, sillä yhtiö herättää paljon tunteita puolesta ja vastaan.

Allekirjoittaneen ensireaktio oli, että tällä kertaa Apple on epäonnistunut muotoilussa. Näin koin asian aikanaan myös iPadin kanssa, joka vaikutti vain venytetyltä iPhonelta. Siitä tuli kuitenkin huikea menestys ja hiljalleen laite muuttui allekirjoittaneenkin silmässä tyylikkääksi. Onkin siis vaikea arvioida, miten ”tavalliset” asiakkaat näkevät Applen älykellon. Nyt kun ole katsellut kuvia siitä muutamia päiviä, alkaa kokonaisuus vaikuttamaan varsin tyylikkäältä. Jotenkin kelloon vain kuuluu kuitenkin pyöreä rakenne, joten henkilökohtaisella tasolla Motorola Moto 360 on edelleen se kaikkein tyylikkäin älykello.

Apple-kello

Toisena yllättävänä tekijänä pitäisin kellon laajaa personoitavuutta. Apple Watch tulee saataville kahdessa koossa (38 mm ja 42 mm), kolmena eri versiona (Apple Watch, Apple Watch Sport ja Apple Watch Edition) sekä siihen on saatavilla useita erilaisia rannekkeita. Näin laaja valinnanvapaus on jotain hyvin uutta Applen mallistossa, sillä yleensä yhtiö on tyytynyt tarjoamaan tuotteistaan hyvin rajallisen määrän erilaisia vaihtoehtoja.

Perinteistä Applea on sen sijaan rannekkeen kiinnitysmekanismi, joka vaikuttaa erittäin kekseliäältä. Se ei ole standardin mukainen ratkaisu, mutta jos aina tyytyy käyttämään vanhaa ja tuttua, miten voi kehittää mitään uutta? Myös itse rannekkeet ovat erittäin kiehtovia, sillä esimerkiksi nahkaisessa on magneetilla toimiva lukitus, jolloin sen voi säätää juuri omaan ranteeseen sopivaan mittaan.

Apple Watch UI

Käyttöliittymä vaikuttaa jo tässä vaiheessa erittäin hyvältä. Visuaalinen ilme ilahduttaa ainakin allekirjoittaneen silmää ja tässä mielessä Applen kokonaisuus kuuluu markkinoiden parhaimmistoon. Kellon perinteisen säätönupin valjastaminen käyttöliittymän navigointiin on kekseliäs ratkaisu. Sen lopullinen toimivuus selviää kuitenkin vasta sitten, kun Apple Watch -kelloa pääsee kokeilemaan omassa ranteessa.

Teknisesti Apple-kello ei alustavasti vaikuttaisi lyövän pöytään mitään uutta. Aivan kaikkea ei kuitenkaan vielä tiedä, sillä esimerkiksi näytön tarkkuutta Apple ei ole suostunut paljastamaan. Akkukesto on kuitenkin tietojen mukaan samalla tasolla kilpailijoiden kanssa, joka tarkoittaa, että kello tulee ladata joka ilta.

https://www.youtube.com/watch?v=ktujsc4ZUTo

Apple Watchin tarinaa markkinoilla tulee olemaan erittäin mielenkiintoista seurata. Jo tässä vaiheessa kuitenkin jää odottamaan toista sukupolvea, joka saattaa tarjota selkeitä parannuksia nykyiseen. Esimerkiksi iPad keveni ja oheni huomattavasti toisessa sukupolvessa, joka sai alkuperäisen taulutietokoneen vaikuttamaan kömpelöltä ja raskaalta. Peli on nyt kuitenkin auki ja ensi vuonna nähdään, saako Apple tai joku muu kuluttajat aidosti kiinnostumaan älykelloista.


Nimeämiskäytäntö on selvästi muuttumassa Applella. Yhtiö on tuoreiden julkistuksien perusteella luopumassa i-alkuisista nimistä, sillä Apple Watchin lisäksi tiistaina esiteltiin Applen maksujärjestelmä, joka on Apple Pay. Kaikkia perinteitä ei kuitenkaan ole unohdettu, sillä tiistaisessa tilaisuudessa käytettiin edesmenneen Steve Jobsin legendaarista ”One more thing…” -lausetta, kun Tim Cook esitteli maailmalle Apple Watch -kellon.

Vastaa