Aiheita vloggaamiseen – viisi vinkkiä

Suomalaiset ovat löytäneet videobloggaamisen, eli vloggauksen. Harrastus on noussut Suomessa viimeisen vuoden aikana suureksi ja yhä useampi haluaa tehdä videoita YouTubeen. Ilmiön merkittävyydestä kertoo jo pelkästään se, että elokuussa järjestetty Tubecon-tapahtuma keräsi mukaan noin 5000 nuorta ja Suomen suosituimpiin vloggaajiin kuuluva Sonja Hämäläinen, Soikkuu, on mukana tämän vuoden Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa. Vloggaajien osakseen saama julkisuus tulee entisestään nostamaan harrastuksen suosiota ja YouTubessa nähdään tulevaisuudessa enenevissä määrin uusia kasvoja. Miten vloggaaminen kannattaa aloittaa? Siihen ei ole yhtä hyvää vastausta, mutta alla muutama vinkki, joista voi hakea inspiraatiota omien videoiden aiheisiin.

Aihevideot: Tämä on hyvin yleinen videotyyppi ja ainakin itse tykkään katsella hyvin tehtyjä aihevideoita. Niissä vloggaaja kertoo itseään kiinnostavasta aiheesta, joka voi liittyä mihin tahansa maan ja taivaan välillä.

Haasteet: Jos haluat paljon katsojia ja tilaajia nopeasti, ovat haastevideot hyvä tapa hankkia niitä. Erityisen suosittuja tuntuvat oleva syömiseen liittyvät videot, mutta tässäkin tapauksessa rajana on vain taivas. Katso esimerkiksi kalsarihaaste ja maailmallakin tunnettu Chubby Bunny -haaste, johon avuksi tarvitse pussillisen vaahtokarkkeja.

Kokkausvideot: Etkö keksi millään aihetta seuraavaan videoosi? Siinä tapauksessa laita kamera käymään ja ryhdy kokkaamaan. Hyvä ruokavinkki antaa parhaimmillaan loistavan lisän videokanavallesi. Kokonaisuus voi olla hyvinkin yksinkertainen ja liittyä esimerkiksi nopean smoothie-reseptin jakamiseen tai herkullisen eväsleivän tekemiseen.

Tuotetesti/-arvostelut: Oma kanavani kuuluu täysin tähän kategoriaan. Teen videotestejä älypuhelimista ja taulutietokoneista. Tämän aihepiirin videot sopivat kaikille ja voit hyödyntää tätä helposti muun muassa silloin, kun olet hankkinut itsellesi jotain uutta. Olipa se sitten uusi puhelin tai kamera, kannattaa siitä kertoa katsojille vaikkapa pienen testin muodossa.

Kysymyksiä/vastauksia: Pyydä katselijoiltasi kysymyksiä ja vastaa niihin omalla videolla. Kun kanavalle alkaa kertyä tilaajia, ovat niin sanotut kysymysvideot varsin suosittuja. Jos ole valmis avaamaan itsestäsi yksityiskohtia katselijoillesi, kannattaa kysymysvideon laatimista harkita.


Tämän jutun on tarkoitus toimia inspiraationa lähinnä aloitteleville videoiden tekijöille. Joskus alkuunpääsy voi olla hankalaa ja aiheita ei välttämättä tunnu löytyvän mistään. Parasta on tietenkin, että videoihin saa mukaan oman tyylinsä, jolloin jo muiden käsittelemä aihe ei tunnu katsojasta tylsältä. Täytyy myös olla jotain sanottavaa, etenkin jos tekee aihevideoita. Turha jaarittelu ei useinkaan kiinnosta ja videon tekeminen ylipäätään on turhaa, jos ajatus ei yksinkertaisesti tunnu lähtevän lentämään.

Vastaa