30 vuotta sitten: Bill Gates testasi Nokian MikroMikko PC:tä

Nokia ja Microsoft. Nämä nimet ovat pyörineet yhdessä erityisesti Suomalaisessa mediassa aina vuodesta 2011 lähtien, kun yhtiöt ilmoittivat laajasta yhteistyöstä. Sopimuksen myötä Nokia päätti ottaa käyttöönsä Microsoftin kehittämän Windows Phone -käyttöjärjestelmän älypuhelimissaan. Tämä oli merkittävä strateginen muutos, sillä aikaisemmin Nokian älypuhelimien tulevaisuus oli levännyt MeeGon päällä, jonka kehityksen tuolloin uusi toimitusjohtaja, Microsoftilta mukaan siirtynyt Stephen Elop, näki liian hitaana. Niinpä strategiassa tehtiin täyskäännös, jonka myötä Symbianista ja MeeGosta päätettiin siirtyä älypuhelimissa kokonaan Windows Phoneen.

Yllä oleva alustus tuo perspektiiviä F-Securen toimitusjohtajan, Mikko Hyppösen, twiittiin, jossa on valokuva vuonna 1984 julkaistusta Nokian tiedotuslehdestä. Kannessa komeilee Microsoftin perustaja ja silloinen toimitusjohtaja Bill Gates, joka kuvassa kokeilee Nokian valmistamaa PC-tietokonetta.

Nuorempi sukupolvi ei välttämättä muista, että Nokia tosiaan aikoinaan valmisti myös tietokoneita MikroMikko-brändin alla. Koneita valmistettiin lähinnä 1980-luvulla, mutta brändi säilyi Suomen markkinoilla vielä 1990-luvulla, vaikka sen omistajuus vaihtui ICL:n kautta Fujitsulle. Suurin osa MikroMikko-tietokoneista hyödynsivät Microsoftin eri käyttöjärjestelmäversioita MS-DOS:sta graafisella käyttöliittymällä höystettyyn Windowsiin. Kukapa olisikaan tuolloin arvannut, että tulevaisuudessa Nokia nousee maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi ja että Microsoft lopulta hankkii kyseisen palan Nokialta itselleen?

Vastaa