Tubeconissa 5000 nuorta – jatkoa luvassa ensi vuonna

Suomen toistaiseksi suurin YouTube-tapahtuma, Tubecon, järjestettiin Helsingin Hartwall Areenalla 16. elokuuta, eli eilen. Kyseessä oli pitkälti kotimaisten YouTubeen videoita tekevien henkilöiden ideoima ja organisoima tapahtuma, joka keräsi Vaikutustoimisto Freud Oy:n mukaan paikalle yli 5000 nuorta. Tapahtuma muodostui sen verran suureksi menestykseksi, että Tubecon nähdään myös ensi vuonna. Tarkka päivämäärä on 15.8.2015.

Vaikka odotuksemme olivat korkealla yllätti tapahtuma silti positiivisesti. Arvioimme ennen tapahtumaa kolmen tuhannen osallistujan rajan rikkoutuvan ja se ylitettiin reilusti. Ennen ovien avaamista jono ulottui Harwall Areenalta Pasilan asemalle” kertoo tapahtuman vastaava tuottaja Risto Kuulasmaa Not Guilty Oy:stä.

Iltapäivällä käynnistynyt tapahtuma sisälsi ohjelmaa aina iltaan asti. Mukana tunnelmaa nostattamassa olivat muun muassa Musta Barbaari ja Robin. Tietenkin lavalla nähtiin myös suosituimpia YouTube-tähtiä, kun esimerkiksi Mentaalisavuke piti puheen homovihaa vastaan ja eri Tubettajat suorittivat haasteita fanien iloksi.

Päälavalla esiintynyt Musta Barbaari saarnaa suvaitsevaisuuden puolesta ja rasisimia vastaan. Mentaalisavuke piti hurraavalle areenalle homovihan vastaisen puheen. Kaikki tubettajat ovat keskenään kavereita. Uusi tubettajien sukupolvi näyttää missä nykysuomessa on kyse!” vastaava tuottaja Elise Pietarila linjaa.

Mielenkiintoiseksi tapahtumaksi noussut Tubecon on kerännyt verkossa ja sosiaalisessa mediassa myös hieman kritiikkiä. Henkilökohtaisesti yhdyn ainakin osittain siihen, että kyseessä oli tietyllä tapaa ”pienen piirin” pippalot, eli siis suurimpien ja keskenään ystävystyneiden Tubettajien tapahtuma. Toki on ymmärrettävää, että suuret nimet myyvät olipa sitten kyse Tubettajista tai rockbändeistä. Olisikin mukava kuulla, miten Tubecon suoriutui taloudellisessa mielessä. Yhden lipun hinta oli 18,5 euroa, joten 5000 maksavalla kävijällä tämä tarkoittaisi reilua 90 000 euroa. Kenen taskuun mahdolliset votot kilahtivat?

Merkittävä osa suomalaisista niin sanotuista suurista YouTube-nimistä kuuluvat Ruotsista tänne kantautuneeseen Splay-mainosverkostoon. Tubenconin tärkeimpiin järjestäjiin kuuluva eeddspeaks jopa työskentelee verkoston leivissä, joten on selvää, että kyseiseen piiriin kuuluvat Tubettajat ovat varmasti olleet Tubeconissa tavalla tai toisella muiden edellä. Sen enempää en asialla viitsi lähteä spekuloimaan, sillä verkoston yhteyksiä Tubeconiin en tiedä. Muutoinkin tilaisuuden rahallisesta puolesta on oltu kovinkin hissukseen, joka on ehkä hieman outoa.

Allekirjoittanut ei ollut paikalla Tubeconissa, mutta seuraan muuten innostuneena Suomen YouTube-skeneä. En ole vielä ehtinyt hirveästi katselemaan Tubettajien koostevideoita tapahtumasta, mutta ainakin Pelaaja616:n video vaikuttaa asialliselta katsaukselta Tubeconiin. Se alla:

Kaiken muun ohella Tubeconissa jaettiin myös palkintoja useissa eri kategorioissa. Ensimmäiset Tube Awards –palkinnot veivät itselleen:

 • Vuoden sketsikanava: Justimus
 • Vuoden tulokas: Magicdelete / Kristian Backman
 • Vuoden yleisön suosikki: MarkoBoy87 / Pullantuoksuinen isäntä
 • Vuoden naisvloggaaja: Lauralaura
 • Vuoden miesvloggaaja: Himzvlogz
 • Elämäntyöpalkinto: Pasi Viheraho
 • Vuoden härökanava: Autistilapset
 • Vuoden kv-komeetta: Smoukahontas
 • Vuoden pelaaja: eeddplays / Eetu Pesonen
 • Vuoden motokanava: xUUBELz
 • Vuoden viihdyttäjä: herbalisti
 • Vuoden action: eeddspeaks / Eetu Pesonen
 • Vuoden kauneusvloggaaja: ia mu / Amanda Casanen
 • Ylex-palkinto – vuoden someguru: Isac Elliot
 • Eritysmaininta Suomen katsotuimmasta musiikkivideosta: Robin / Front side ollie
 • Erityismaininta kevään eurovaalien videoblogeista: Paavo Väyrynen

Tube Awardseista erityisesti silmään pistää elämäntyöpalkinto. Sen pokkasi Pasi Viheraho, mutta aivan yhtä hyvin palkinnon olisi voinut voittaa Markorepairs, Niilo22 tai DJPate248. On hienoa, ettei kyseisiä herroja ja muita ”ensimmäisen” aallon suomalaisia YouTube-tähtiä unohdettu kokonaan, sillä he ovat merkittävä osa YouTube-kulttuuriamme, vaikka eivät tyylillään houkutakaan ympärilleen mainostajia tai rahoittajia. Tietyllä tapaa monilla Tubettajilla olisi opittavaa heiltä, sillä toisinaan videot tuntuvat antavan ”tähden” elämästä turhankin kiillotellun, hauskan ja ylipäätään liian täydellisen kuvan. Pidemmän päälle sellaisten videoiden katselemiseen kyllästyy, jos siis puhutaan Tubettajista, jotka videoillaan kertovat jokapäiväisestä elämästään.

Vaikutustoimisto Freud Oy, Tubecon keräsi yli 5000 nuorta Hartwall Areenalle


Olitko sinä paikalla Tubeconissa? Jaa tunnelmiasi tapahtumasta alla olevassa kommenttiosiossa. Kuulisin mielelläni myös, kuka on suosikkisi kotimaisista vloggaajsta ja minkä aihealueen videoita seuraat eniten.

4 thoughts on “Tubeconissa 5000 nuorta – jatkoa luvassa ensi vuonna

 1. Mona

  Tubeconin idea oli mahtava, toteutus ei osunnut nappiin. Paljon oli epäkohtia missä täytyy hioa.

  Ensinnäkin itse Hartwall Areena ei sovellu parhaimmaksi paikaksi järjestää tapahtuma. Vaikka Hartwall on iso ja sinne mahtuu porukkaa se ei tapahtuman mittakaavalla sovellu parhaimmaksi paikaksi. Ei istumapaikkoja riittävästi muualla kuin pääsalissa, käytävät ihmismäärään verrattuna todella kapeat ja tukkii tiet, ilma ei kierrä yhtään.. Areena ei sopinut Tubeconin paneelien/miittien pitämiselle koska tarvittavia erillisiä tiloja ei ollut. Pääsali oli suunniteltu lava ohjelmalle joten kaikki paneelit/miitit oli suunniteltava muualle –> Kulkukäytävän peränurkille. Mielestäni huonoimmalle paikalle järkätty! Kävimme kaveriporukalla kuuntelemassa pelipaneelia. Ihmiset totta kai kerääntyivät pelitubaajien pöydän äärelle, jolloin näkyvyys oli huono eikä kuuntelemisesta tullut mitään taustametelin takia. Paneelin aikana pöydän lähettyvillä olevat ihmiset koko ajan häiritsivät pelitubaajia kurottelemalla heitä tai lääppimällä muuten vaan pöytää/tubaajia. Eräs tubettaja joutui kesken puheensa sanomaan tästä kuuntelijoille, jotta pystyisi jatkamaan. Pääsalissa tästä ei olisi ollut ongelmaa. Näkyvyys/kuuluvuus olisi hyvät ja kaikki hyötyisivät paremmin niin kävijät kuin tubettajat.

  Tubettaja kun saapui paikalle, ihmiset totta kai hullaantuvat ja kerääntyvät tämän ympärille nimmareitten ja kuvien perässä. Tästä muodostui ihmispallo keskelle käytävää tämä tukkien kulkuyhteyden täysin ja täytyi väkisin päästä ihmismuurista toiselle puolelle. Tästä olisi säästytty jos lippuja olisi myyty puolet vähemmän. Edes jonkinlainen kulkuyhteys olisi saatu aikaseksi ja ilma olisi paljon paremmin kulkenut.

  Itse kävijät aiheuttivat myöskin huonot puolensa.. Suurin osa kävijöistä oli näitä nuoria lapsia, iältään kaiketi 9-14-vuotiaita. Meno oli vähän sen mukainen. Nämä eivät vielä osaa/ymmärrä täysin kuinka niin suuren ihmismäärän keskellä tulee käyttäytyä ja liikkua oikein. Monet kerrat päätä lyhyempi etuili, juoksi ohitse, pysähtyy keskelle kulkutietä, kiljuu, huutaa ja käyttäytyy todella huonosti. Jos sanahdit, että voisitko väistää/pistää vauhtia, että pääsee liikkumaan eteenpäin vastauksena tuli vittuilua ja tyhjiä katseita. Itse 20-vuotiaana en jaksa katsella tollaista touhua joten täytyi itse sanahtaa ankarempaan ääneen, että jotakin tapahtuisi. Lasten vanhemmat eivät pysy perässä eivätkä pääse komentamaan tai muksut oli päästetty yksinään paikan päälle, jolloin saivat mitä tahansa tehdä ja käyttäytyä siellä.
  Tämän takia paikalla olisi pitänyt olla kävijä määrään verrattuna reippaasti enemmän järjestyksenvalvojia pitämässä kuria ja ohjaamassa ihmisiä.

  Ainakin suosituimpien tubaajien olisi hyvä ollut jos ainakin 2-3 järjestyksenvalvojaa pysyisi lähettyvillä antaen tilaa kävellä eteenpäin ja pitäisi jonkinlaisen kurin. Näimme porukalla kun LV:n pojat Rauski ja Fisu oli yrittämässä päästä lähtemään pois omasta miitistää kun lauma tyttöjä päätti hypätä Rauskin syliin, repien tämän paidasta, kiljuen/huutaen samalla kun herra kantoi tavaraa mukanaan. Lopulta jätkät lähti juoksemalla pakoon, fanilauma perässä. Siinä nousi kyllä sääli tubaajia kohtaan kun heitä kohdellaan noin rajusti, vaikka tavallisia ihmisiä he ovat. Ilmeistä näki, että ei ihan tälläistä show’ta tahdottu tai joutua sen takia revittäväksi.

  Jonotus pihalta sisälle oli aivan pielessä. Kaikki löössissä ovesta sisään ja toivotaan parasta, että mitään ei mee rikki tai huku. Ohjelmalehtiin olisi mielestäni pitänyt olla selkeät pelisäännöt; kuinka liikkua oikein käytävällä, neuvoa olla tukkimatta tietä, selkeempi kartta paikasta missä on mitäkin, TIEDOTTAA NÄISTÄ ASIOISTA ENNAKKOON! Samalla tiedottaa pääseekö pihalle tuulettumaan, että pääsee sisälle takaisin eikä tarvitse tupakkapaikalle savujen keskelle selvittämään päätä.

  Paljon on kehitettävää omasta mielestäni seuraavaan kertaan. Itsellä oli suuret odotukset Tubeconin suhteen mutta täytyi pettyä vaikka reissusta tulikin ne pienet hyvätkin kokemukset.

  1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

   Toivottavasti ensi vuonna mainitsemistasi ongelmista päästään eroon. 🙂 Kuulostaa, että Tubecon oli ajoittain varsinainen kaaos. Tämä ei tietenkään ole toivottavaa, mutta ehkä taustajoukkoihin olisi tarvittu enemmän alan ammattilaisia? En tiedä, miten tilanne oli tällä kertaa, mutta yleinen kuva on se, että Tubettajat pitkälti järjestivät ja ideoivat Tubeconin.

   Hartwall Areena paikkana kuulostaa hienolta, mutta ei tosiaan taida sopia kuin suurten esitysten toteuttamiseen tai sitten tila pitäisi saada järkevästi jaettua useampaan osaan. No, seuraavaa Tubeconia on aika järjestää vuosi, joten eiköhän tästä järjestäjät oppineet paljon ja ensi vuonna homma menee sitten paremmin. 🙂

Vastaa