Joko odotat innolla Apple iPhone 6:ta?

Teknologiajätti Apple vahvisti kuluneella viikolla, että seuraavan sukupolven iPhone-älypuhelin julkistetaan 9. syyskuuta, eli vajaan parin viikon päästä. Tietenkään asiaa ei varsinaisesti vahvistettu, mutta yhtiö on jo virallistanut, että kyseisenä päivänä järjestetään julkistustilaisuus. Yleisesti pidetään lähes varmana, että tilaisuudessa nähdään kahdeksannen sukupolven iPhone. Lisäksi viimeisimmät huhut vihjaavat, että Apple antaisi samalla ensimmäisiä maistiaisia tulevasta älykellostaan, johon yleisesti viitataan huhuissa nimellä iWatch.

Apple Event 9.9.2014

Applen kutsu tulevaan 9. syyskuuta järjestettävään tilaisuuteen.

Henkilökohtaisesti odotan luonnollisesti varsin innostuneesti Applen seuraavaa puhelinta, joka mahdollisesti kantaa nimeä iPhone 6. Olen jo varsin pitkän linjan Mac-käyttäjä ja niinpä iPhone täydentää kokonaisuutta luontevasti. En ole puhelimien osalta kuitenkaan mikään ”Apple-uskovainen” ja nyt käytössäni oleva iPhone 5 on vasta toinen iPhoneni. Ensimmäinen oli iPhone 3G, jonka jälkeen pompin alustasta toiseen käyttäen muun muassa Androidia ja MeeGoa Nokia N9:n muodossa.

Applen puhelimissa allekirjoittanutta on miellyttänyt sulava käytettävyys ja kompakti koko. Olen ollut iloinen siitä, että Apple ei ole lähtenyt kasvattamaan ruudun kokoa samaan tahtiin kuin kilpailijansa. Tilanne on iPhone 6:n myötä kuitenkin muuttumassa, joka on toisaalta täysin ymmärrettävää. Asiakkaat yksinkertaisesti haluavat suuremmalla näytöllä varustettuja älypuhelimia. Niinpä iPhone 6:n odotetaan perustuva 4,7 tuuman näyttöön. Tämä osuu onneksi jokseenkin omaan ihannekokoon, joka liikkuu 4-4,5 tuumassa. Viisikin tuumaa vielä menee, mutta mielellään tyydyn pienempään, jos tarjontaa löytyy. Niinpä koko tuskin tulee olemaan esteenä iPhone 6:n hankinnalle. Huhut tosin kertovat, että tulossa olisi myös 5,5 tuuman malli. Se tuskin tulee itseäni kiinnostamaan, mutta varmasti myös kyseiselle kokoluokalle löytyy omat kannattajansa. Tässä vaiheessa on kuitenkin vielä epävarmaa, nähdäänkö suurempaa versiota tulevassa julkistustilaisuudessa.

iPhone 6

Tältä iPhone 6 odotetaan näyttävän.

Muotoilun osalta iPhone 6 vaikuttaisi liikkuvan ergonomisempaan suuntaan. Nykyinen malli ei istuisi käteen suurentuneen koon myötä kovinkaan hyvin. Tämä siksi, että iPhone 5s:ssä on paljon tasaisia pintoja ja jyrkkiä kulmia. Verkkoon levinneiden kuvien perusteella sivulinjat olisivat saamassa iPhone 6:ssa pyöristyneemmän muodon. Samaa muotokieltä käytetään jo muun muassa uusimmassa iPod Touchissa.

Uuden iPhonen tekniikasta kiertää paljon huhuja. Viimeisimpien tietojen mukaan iPhone 6 tarjoaa ainakin seuraavat ominaisuudet:

 • 4,7 tuuman näyttö, safiirilasi
 • Suorituskykyisempi ja energiatehokkaampi A8-neliydinpiirisarja, joka valmistetaan 20 nanometrin prosessilla
 • Gigatavun verran RAM-käyttömuistia
 • Nykyistä mallia nopeammat LTE-yhteydet
 • NFC
 • Ilmanpainemittari
 • Kahdeksan megapikselin kamera suuremmalla aukolla ja optisella kuvanvakaimella
 • 1810 milliampeeritunnin akku

Ominaisuuksien osalta iPhone 6 ei ainakaan alustavasti vaikuttaisi lisäävän pakettiin mitään niin sanotusti mullistavaa. Toisaalta iPhonen suosio ei ole koskaan varsinaisesti teknisistä ominaisuuksista ollutkaan kiinni. Toki yhtiö on aina ajoittain lyönyt pöytään joitain uutta, kuten iPhone 4:n Retina-näyttö sekä iPhone 5s:n sormenjälkilukija.

Huhuttujen ominaisuuksien osalta itse kannan pientä huolta siitä, jos iPhone 6:ssa todellakin on ainoastaan yksi gigatavu RAM-käyttömuistia. Se tarkoittaisi, että käyttömuistia olisi saman verran, kuin vuonna 2012 julkistetussa iPhone 5:ssä. Nouseeko tämä myöhemmin pullonkaulaksi? Toki tiedot voivat vääriä ja huhuissa on väläytelty myös mahdollisuutta kahden gigatavun käyttömuistiin. Itse todella toivon, että Apple on harkinnut asiat loppuun, jos RAM-muistin määrää ei päädytä lisäämään.

Mielenkiintoista on myös nähdä, mitä ekslusiivisia ominaisuuksia iOS 8 tulee tarjoamaan iPhone 6:lle. Näistä on ollut huhuja vähän, joten tässä Applella on mahdollisuus yllättää.


Kaiken kaikkiaan iPhone 6:sta on tulossa erittäin mielenkiintoinen ja ennen kaikkea Applelle tärkeä tuotejulkistus. Itse odotan uutuutta mielenkiinnolla, mutta en ole vielä päättänyt päätyykö laite omaan taskuuni. Nykyisessä iPhone 5:ssä ei ole liiemmin valittamista, joten saattaa olla, että pärjäilen sillä vielä vuoden, tai sitten siirryn vaihteen vuoksi Android-leiriin. Tuleva Nexus 6 saattaisi olla varteenotettava vaihtoehto, jos ruudun koolla ei lähdetä keulimaan liikaa.

Miten muut? Odotatteko kahdeksannen sukupolven iPhonea innolla?

2 thoughts on “Joko odotat innolla Apple iPhone 6:ta?

  1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

   Unohdin tosiaan täysin iOS 8:n uudistukset, jotka Apple on jo paljastanut. Kyseessä on todella hyvä päivitys, jokaa avaa uusia ovia sovelluskehittäjille. Tämä on hyvä juttu. Muutenkin iOS 8 vaikuttaa yhdeltä koko alustan suurimmista päivityksistä.

Vastaa