Näistä OS X -näppäinkomennoista apua ongelmatilanteisiin

Jos lukaisit edellisen blogimerkintäni, tiedät, että jouduin painimaan hiljattain tietokoneongelmien kanssa. Ei siitä enää enempää, mutta ongelmia ratkoessani päädyin jälleen etsimään tietoa Applen OS X -käyttöjärjestelmän näppäinkomennoista, joita tarvitaan, jos Macintosh eli Mac ei esimerkiksi käynnisty kunnolla. Monet varmasti muistavat tärkeimmät näppäinoikotiet ulkoa, mutta allekirjoittanut joutuu lähes aina tarkastamaan yhdistelmät verkosta, koska ne eivät vain ole jääneet muistiin. Toki tämän voi nähdä hyvänäkin juttuna, sillä ongelmatilanteita on tullut sen verran harvakseltaan, etteivät näppäinoikotiet ole päässeet juurtumaan mieleen. Mutta silloin kuin sellainen omalle kohdalle sattuu, on seuraavista näppäinyhdistelmistä apua.

Alla on lista näppäinoikoteistä, jotka toimivat kaikilla Intel-pohjaisilla Mac-tietokoneilla. Tämä tarkoittaa, että jos koneesi on hankittu viimeisen kahdeksan vuoden aikana, pitäisi komentojen toimia sellaisenaan.

Apple_nappaimisto_komento_optio_vaihto

Applen OS X -käyttöjärjestelmän käynnistyksen näppäinoikotiet:

  • Komento(cmd/⌘)-optio(alt/⌥) -P-R: Nollaa NVRAM-/PRAM-muistit. Jos Mac käyttäytyy oudosti, pyydetään käyttäjiä yleensä nollaamaan ensimmäisenä NVRAM-/PRAM-muistit. Niihin tallennetaan määrättyjä tietoja säilytykseen tietokoneen sammutuksen ajaksi.
  • Optio(alt/⌥): tuo esille valittavana olevat käynnistyslevyt. Tästä on apua, jos olet esimerkiksi tehnyt OS X:stä ulkoiselle kovalevylle asennusmedian ja haluat käyttää sitä.
  • Vaihto (Shift/⇧): käynnistää tietokoneen vikasietotilassa. Auttaa ongelmien paikantamista, jos normaali käynnistyminen epäonnistuu. Tässä tilassa käytössä ovat vain tärkeimmät toiminnot, joka voi helpottaa esimerkiksi sovelluksista johtuvien ongelmien selvittämistä.
  • C: käynnistää koneen CD-levyltä. Jos haluat asentaa OS X:n uudelleen CD-levyltä, käytät tätä komentoa.
  • X: pakota käynnistys OS X:ään. Jos olet asentanut samalle kovalevylle useamman käyttöjärjestelmän, niin X:ää painamalla pääset varmasti OS X:n puolelle.
  • D: avaa Apple Hardware Testin. Kyseessä on Applen työkalu, jolla voi tarkastaa, toimivatko laitteiston osat (kovalevy, RAM jne.) kunnolla. Jos testi antaa virheen, kannattaa tarkastaa sen syvällisempi tarkoitus Googlella ja suorittaa tärkeistä tiedostoita varmuuskopiot.
  • Komento(cmd/⌘)-R: käynnistää koneen palautuslevyltä. OS X Lionista (10.7) alkaen Apple on toimittanut käyttöjärjestelmänsä verkon kautta, joten tietokoneelle luodaan erillinen palautusosio, josta voi muun muassa asentaa OS X:n uudelleen ongelmatilanteissa.

Yllä olevat komennot suoritetaan käynnistyksen yhteydessä heti Applen perinteikkään käynnistysäänen jälkeen.

Lisävinkkinä haluan jakaa vielä seuraavat ohjeet. Nimittäin toisinaan langaton Bluetooth-näppäimistö ei suostu yhdistymään tietokoneeseen käynnistyksen aikana, joka tekee mainittujen näppäinoikoteiden hyödyntämisestä mahdotonta. Ongelma ratkeaa hankkimalla USB-näppäimistö, mutta voit kokeilla myös seuraavia vinkkejä:

  • Hiiren/ohjauslevyn painike pohjassa käynnistyksen yhteydessä: pakottaa CD-aseman poistamaan siellä olevan levyn.
  • Apple-kaukosäätimen menu-painike pohjassa käynnistyksen yhteydessä: tuo esiin käynnistyslevyt, eli vastaa toiminnaltaan optionäppäimen painamista.

Omalla kohdallani kaksi viimeistä vinkkiä osoittautuivat lopulta erittäin tärkeiksi, sillä viallisen kovalevyn kanssa painiessani iMac päätti lopettaa käskyjen vastaanottamisen näppäimistön kautta. Hiirtä ja Applen kaukosäädintä se kuitenkin totteli, joten pääsin käynnistämään USB-levyltäni OS X -käynnistyslevyn ja tekemään tarvittavat säädöt ongelmien ratkaisemiseksi.

Vastaa