Älä toista samoja virheitä uudestaan, Nokia

Nokian vuoden 2012 viimeisen neljänneksen tulos oli voitollisuudestaan huolimatta pettymys. Windows Phone -pohjaisia Lumioita myytiin vain 4,4 miljoonaa kappaletta. Nokian kaltaiselle entiselle jätille se on pettymys ja kesään mennessä myynnin on jo pakko nousta selvästi, jos yhtiö mielii taistella nykyisellä strategiallaan Samsungia ja Applea vastaan.

Mielestäni nyt olisikin aika aloittaa niin sanotun Plan B:n toteuttaminen nykyisen strategian taustalla. Miksi? Koska viimeistään nyt Nokian täytyy ymmärtää, että valittu strategia voi epäonnistua. Siksi siihen ei pidä tarrautua sumeilematta, kuten Nokia teki Symbianin kanssa.

Mikä Plan B voisi olla? Nykyisessä tilanteessa se tarkoittaisi käytännössä Androidia. Oman ekosysteemin rakentamiseen Nokialla ei ole tällä hetkellä paukkuja. Asema markkinoilla täytyy ensin korjata, jonka jälkeen saadaan vapautta kokeilla uusia asioita.

Nokian kannattaisikin nyt kasata tehokas ja luotettava tiimi toteuttamaan varasuunnitelmaa. Tehtävänä olisi kehittää nykyisiä palveluita Androidia varten, jotta alustaan pohjaava laite saataisiin tarvittaessa nopeasti markkinoille. Rautapuoli hoitunee helposti, sillä Nokialla on jo tunnistettava muotokieli ja sisuskaluja ei tarvitse liiemmin muuttaa Androidia varten.

Miten sitten se erottautuminen? Let’s face it, ei Nokia Windows Phonellakaan mitenkään erityisen paljon erottaudu. Lähinnä muotoilu ja muutamat sovellukset erottavat Nokian muista Windows Phone -valmistajista. ”Harmaassa” Android-maailmassa kyseinen kaava toisi ehkä jopa merkittävämmän eron kilpailijoihin.

Nokia voisi lähestyä Androidia siinä mielessä eri kulmasta, että keskittyisi tarjoamaan kuluttajille ”puhtaan” Android-kokemuksen. Samalla Googlen kanssa voitaisiin käydä keskusteluja, jotta tulevat julkaisut saataisiin hyvissä ajoin testiin nopean päivitystahdin takaamiseksi.

Käyttöliittymän sijaan Nokian kannattaisi keskittyä sovelluksien ja palveluiden rakentamiseen sekä oman muotokielen jatkojalostamiseen. Kameran hyödyntämisenkin suhteen Android antaisi Nokialle todennäköisesti enemmän liikkumavaraa. Näillä avaimilla Nokialla pitäisi olla kaikki mahdollisuudet kiinnostavan ja erilaisen Android-laitteen rakentamiseen. Toivon todella, että Nokia ei tarraudu kynsin ja hampain nykyiseen strategiaan, vaan suunnittelee aidosti vaihtoehtoa. Symbianin kanssa niin ei tehty ja kaikki tiedämme miten siinä kävi. Tehtyjä virheitä ei pidä unohtaa, niistä täytyy ottaa opikseen.

6 thoughts on “Älä toista samoja virheitä uudestaan, Nokia

 1. Eemeli

  Hyvä ja pohdiskeleva artikkeli.
  Tuossa Androidhommassa k*see vain se, että Nokialla on luultavasti, jokin sopimus Microsoftin kanssa, joka estää muiden käyttisten käytön. Tämän sopimuksen rikkominen tulisi Nokialle kalliiksi.

 2. Edu

  Luuletko tosiaan, ettei mitään varasuunnitelmaa ole? Kyllä siellä mietitään ja tehdään töitä sen eteen mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Nämä nykyiset käyttöjärjestelmät tulevat vanhentumaan joka tapauksessa tulevaisuudessa, joten sillä nyt ei ole juuri painoarvoa mikä sinne luurin sisään on asennettu vuona 2013.

  Tällä hetkellä Android näyttää olevan suosittu, 5 vuotta eteenpäin ja markkinoilla on jo jotain ihan muuta kuin Android tai WP8. Taitaa

  1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

   Ei ole merkitystä? Kyllä sillä sellainen merkitys on, että pahimmassa tapauksessa yhtiön olemassaolo voi olla vaakalaudalla, jos laitteet eivät myy. Ei Nokialla ole varaa rämpiä seuraavaa viittä vuotta.

 3. Chris

  Toisaalta myös muut valmistajat ovat laajentamassa Windows Phone-laitteisiin. WP-alusta on radikaalisti erilainen heikkouksineen, mutta myös vahvuuksineen. Mitäs jos se oikeasti onkin se seuraava paradigma, joilla alku on aina kankea? Mitäs jos emme vain ole monella tapaa valmiita sille juuri nyt?

  Jos tämä osoittautuisi todeksi, Androidin valitseminen nyt tuntuisi minulle kuin siirtymiseltä takaisin Symbianiin. Android ja omalla tavallaan myös iOS edustaa mielestäni vanhanaikaista tapaa ymmärtää ihmisen ja näin henkilökohtaisen laitteen välinen suhde. Kun kuvittelen tulevaisuuden teknologioita, sovellusikonien rivit eivät tule mieleen. Sekä BB10 että Sailfish tuntuvat myös karsastavan tätä perinnettä (vaikkakin BB10 vain varovasti). Mikä muu voisikaan olla parempi osoitus tulevaisuuden käyttöliittymien paradigmoista?

  Uskon että Nokian Plan B olisi todennäköisemmin MeeGon kehittämisen jatkaminen.

Vastaa