Matkapuhelinten koko kasvaa – joko kipukynnys on saavutettu?

Kosketusnäyttöjen saavuttua valtavirran matkapuhelimiin muuttui mobiilimarkkinoilla moni asia, tärkeimpänä tietenkin laitteiden käyttötottumukset. Samalla myös heitettiin romukoppaan puhelinten pienuudella kilpaileminen, joka oli aiemmin yksi merkittävimmistä tekijöistä muotoilun ohella asiakkaista taisteltaessa. Nykyisin kokokilpa rajoittuu lähinnä laitteiden ohuuteen, mutta muut mitat näyttävät sen kun jatkavan kasvuaan.

Ensimmäisen sukupolven iPhonen saavuttua kauppoihin vuonna 2007 pidettiin 3,5 tuuman näyttöä markkinoilla yleisesti kookkaana. Noihin aikoihin kosketusnäyttöihin matkapuhelimissa ei oltu vielä juurikaan totuttu, vaikka niitä kyllä oli ollut tarjolla jo useita vuosia. Pian kosketusnäytöstä tuli kuitenkin trendi ja kaikki valmistajat loikkivat kilpaa markkinoille kosketusluureillaan.

Muutama vuosi alkuperäisen iPhonen saapumisesta markkinoilla nähtiin kiihtyvällä vauhdilla puhelimia, joissa oli Applen luuria suurempi näyttö. Erityisesti koolla lähti kilpailemaan taiwanilainen HTC, joka toi ensimmäisten joukossa laajasti markkinoille 4,3 tuuman kokoisella kosketusnäytöllä varustetun puhelimen. Kyseessä oli Windows Mobile -pohjainen HTC HD2.

Sittemmin 4,3 tuuman kosketusnäyttö markkinoilla on arkipäiväistynyt ja jos Samsung Galaxy S II:n menestyksestä voidaan vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä, ei se tuntuisi ainakaan yleisesti nostavan matkapuhelinten kokoa vielä liian suureksi. Mutta miten on asianlaita sitä suurempien näyttöjen kanssa? Viime aikoina markkinoille on virrannut kiihtyvällä tahdilla älypuhelimia 4,5 ja jopa 4,7 tuuman kosketusnäytöillä. Yksi hyvä esimerkki tällaisesta on Samsungin ja Googlen tuorein tuotos, eli Galaxy Nexus.

Galaxy Nexus -puhelimessa on 4,65 tuuman kosketusnäyttö, joka väistämättä nostaa laitteen fyysisiä mittoja. Yllä olen vertaillut uutuuspuhelinta iPhone 4:ään ja Galaxy S II:een sekä iPad-taulutietokoneeseen. Apuna käytin SocialCompare-työkalua. Mitä olette mieltä, vieläkö puhelinten koko voi jatkaa kasvuaan vai onko niin sanottu kipukynnys jo saavutettu?

4 thoughts on “Matkapuhelinten koko kasvaa – joko kipukynnys on saavutettu?

 1. Teuvo

  Mielestäni kipukynnys on jo ylitetty. Puhelimen pitää mahtua housujen taskuun ja istua pitää voida samalla rennosti. Myös etenkin vain kosketusnäytöllä varustetuissa puhelimissa käyttökäden peukalon tekemän kaaren pitää olla luonteva, ettei joudu liikaa kurottamaan käyttöliittymän reuna-alueisiin. Puhelinta pitää pääosin pystyä käyttämään yhdellä kädellä.

  1. Teemu Hynninen Artikkelin kirjoittaja

   Hyviä pointteja! Monessa kosketusluurissa joutuu peukaloa kurottamaan jo todella paljon, jotta näytön jokaiseen reunaan yltää, tämä ei ole käytettävyyden kannalta todellakaan se paras mahdollinen vaihtoehto.

   1. Herttua

    Kosketusnäyttöjen kasvaessa kokoa, olisi valmistajien syytä alkaa miettimään vaihtoehtoja nykyiselle puhelimen hallinnalle yhdellä kädellä, juurikin edellä mainituista syistä. Ehkä tulevaisuudessa nähdään jonkinlainen peukalolla ohjattava ’kosketushiiri’ yhden käden käyttöön, kun sormet eivät enää yllä reunoihin saakka.

    Toinen asia joka minua on mietityttänyt on kosketusnäyttöpuhelimen pitäminen kädessä. Leveät reunat, kapea muotoilu ja mahdollisesti liukas puhelimen materiaali tekevät kännyköiden käyttämisestä vaikeaa, varsinkin kun sormet eivät saa mennä näytön puolelle. Ote puhelimesta muodostuu entistä hatarammaksi, kun vielä pitäisi peukalolla samaan aikaan pitää puhelimesta kiinni ja ohjata sitä. Tuleekohan puhelinten mukana pian jotkin magneettihanskat joilla peukalo vapautetaan toimintojen ohjaukseen.

    Heh… Lennokkaita innovaatioita 🙂

    1. Eero

     Mielestäni puhelinta ei tulekaan voida hallita yhdellä kädellä ja peukalolla. Itse haluisin älypuhelimen olevan kokoa 5,3″ Puhelin ei ole enää pelkkä puhelin, joten se mitä sillä tehdään, pitäisi ajaa yhdellä kädellä kaytettävyyden edelle. Puhelinta voi myös käyttää kahdella kädellä ja kahdella peukalolla. Puhelinta voi aivan hyvin pitää myös toisella kädellä ja toisella käyttää. Minulle riittää, että puhelin mahtuu povitaskuun eli voi olla ohut, mutta povitaskun kokoinen. Silloin puhelinta voi käyttää myös miehen vahvoilla peukaloilla. Kosketusnäytön tulisi siis kasvattaa puhelinten kokoa ja sen että sieltä ruudulta nähdään se mitä sieltä mitäisi nähdä, videot, multimedia, jne.

Vastaa