Nokia ja MeeGo romukoppaan, Samsung ja Tizen tilalle

Nokian ja Intelin yhteistyö MeeGon parissa kaatui, kun matkapuhelinjätti valitsi uuden toimitusjohtajan myötä pääasialliseksi käyttöjärjestelmäkseen älypuhelimissa Windows Phonen. Aiemmin se oli MeeGo, mutta alustan heikko kehitystahti ja ekosysteemin huonot näkymät saivat Nokian kääntymään Microsoftin puoleen kommentoi muutosta taannoin toimitusjohtaja Stephen Elop.

Nyt Intel on löytänyt rinnalleen uuden kumppanin, joka on eräs Nokian pahimmista kilpailijoista. Kyseessä on tietenkin Samsung. Korealaisjätin arvellaan haluavan vähentää riippuvuuttaan Googlen hallitsemasta Androidista, vaikka kyseinen alusta onkin tuonut yhtiölle suurta menestystä viimeisen parin vuoden aikana. Useita Android-valmistajia pelottanee kuitenkin Googlen mahdollinen rynniminen älypuhelinmarkkinoille, sillä yhtiöhän osti hiljattain itselleen amerikkalaisen Motorolan puhelinyksikön.

Ensimmäisiä tietoja Tizenistä voi lueskella projektin viralliselta kotisivulta. Yhteistä alustassa on MeeGon kanssa suuntautuminen laajalti eri laitteisiin (puhelimet, tabletit, minikannettavat, autot ja televisiot), mutta merkittävimpänä erona sovelluskehityksen tukeutuminen laajalti HTML5-standardiin. Sen uskotaan olevan tulevaisuutta ja mahdollistavan muun muassa tuen eri alustojen välillä.

Pikaisen silmäilyn jälkeen on vaikea uskoa Tizenin menestykseen markkinoilla, ainakaan mobiilimaailmassa. Mielestäni eräs MeeGon ongelmista oli, että sen kehitys hajosi liialti eri laitteita varten. Nyt tämä näyttää toistuvan Tizenin kanssa. Toivottavasti olen väärässä ja alustan mobiiliversion kehitys lähtisi kunnolla vauhtiin ja ensimmäiset Tizen-puhelimet nähtäisiin kaupoissa jo vuoden 2012 aikana.

Vastaa