Patentit Googlen ainoa syy ostaa Motorola?

Googlen Motorola-kauppa on herättänyt paljon keskustelua Androidin tulevaisuudesta. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä Nokiaa lukuun ottamatta oikeastaan kaikki muut merkittävät matkapuhelinvalmistajat tukeutuvat Googlen vetämään Androidiin älypuhelimissaan. Joukkoon kuuluvat muun muassa Samsung, LG ja Sony Ericsson.

Allekirjoittaneen on erittäin vaikea löytää järkeviä perusteluita Googlen yritysostolle. Android on jo noussut markkinoiden suurimmaksi älypuhelinalustaksi, johon Googlen keskeiset palvelut on integroitu erittäin tiiviisti. Mitä muuta yhtiö voisi enää toivoa? Toki jos amerikkalaisjätin tarkoituksena on liikkua Applen suuntaan, eli nitoa rauta ja softa iPhonen tavoin yhteen sekä vetää alusta muiden käytöstä, on Motorolan ostaminen perusteltua. Tähän on kuitenkin erittäin vaikea uskoa, sillä se tulisi merkittävästi heikentämään Androidin asemaa markkinoilla.

Tärkein syy yrityskauppaan löytyneekin itse asiassa Motorolan patenteista. Matkapuhelinvalmistajalla on yli 80-vuotinen historia ja sen patenttisalkku on todennäköisesti erittäin vahva. Kaupalla Google pyrkineekin turvaamaan Androidin tulevaisuuden, sillä ainakin Apple ja Microsoft ovat haastaneet useita valmistajia Android-luurien osalta oikeuteen, väittäen niiden rikkovan yhtiöiden patentteja.

Motorolan tilannetta on jatkossa erittäin mielenkiintoista seurata. Aika näyttää, mihin Google yrityskaupalla todellisuudessa on pyrkimässä.

Vastaa