Mietteitä Nokian uudesta nimeämiskäytännöstä

Elokuun alussa julkaistu Nokia 500 merkitsee uutta käännettä suomalaisvalmistajan nimeämiskäytännössä. Jatkossa puhelinmallit erotetaan toisistaan pelkin numeroin, jota yhtiö perustelee selkeydellä. Periaatteessa kyseessä ei ole mikään uusi ilmiö, sillä kautta aikojenhan Nokia on nimennyt puhelimiaan numeroin (3210, 3310, 6110 jne.). Nyt yhtiö vaikuttaisi kuitenkin hakevan nimeämiseen selkeämpää johdonmukaisuutta, sillä suurempi numerosarja merkitsee aina paremmin varusteltua luuria.

Henkilökohtaisesti otan uuden nimeämiskäytännön ilolla vastaan, sillä olen alusta alkaen pitänyt yhtiön viime aikoina viljelemiä mallimerkintöjä erittäin sekavina. Kaikki toimi hyvin siihen asti, kun mallimerkinnät muodostuivat kirjaimesta ja yhdestä tai kahdesta numerosta. Sitten yhtiö päätti lisätä mukaan väliviivan ja lisää numeroita, joten markkinoilla on nähty luureja esimerkiksi nimillä C2-01, C2-02, C2-03 ja C3-01. Jokainen voi miettiä kuinka mieleenpainuvia edellä mainitut mallinimet ovat.

Jatkossa Nokia aikoo nimetä kännykkänsä pelkästään numeroilla. Ensimmäinen numero viittaa laitteen ominaisuuksiin ja hintaan. Seuraavat numerot ilmentävät luurin muita ominaisuuksia. Huippumallit alkavat siis numerolla yhdeksän ja edullisimman hintapään mallit ykkösellä. Jokaiseen sarjaan voidaan esitellä kaikkiaan 99 puhelinta ennen kuin nimiä tarvitsee lähteä kierrättämään, joka on merkittävä etu aiempaan systeemiin.

Suomalaisvalmistajan päätös jatkaa numerolinjalla poikkeaa merkittävästi sen kilpailijoiden suosimasta käytännöstä. Esimerkiksi Samsung, Motorola ja Sony Ericsson merkitsevät tuotteensa nimillä. Systeemien paremmuus riippuu pitkälti siitä miten niitä käytetään. Nimet jäävät ehkä yleisesti ottaen paremmin mieleen, mutta niillä ei välttämättä saavuteta numeroiden mahdollistamaa johdonmukaisuutta. Nokian lausunnoista päätellen yhtiö haluaa nimenomaan tarjota kuluttajille selkeän malliston, jossa pelkkä puhelimen nimi kertoo asiakkaalle laitteiden paremmuusjärjestyksen.

Mitä mieltä muut ovat Nokian uudesta nimeämiskäytännöstä?

Vastaa