Mac OS X Lionin puhdas asennus

Kirjoittelin tuossa hiljattain siitä, kuinka omasta mielestäni uusi käyttöjärjestelmä tulee aina asentaa niin sanotusti puhtaalle koneelle. En usko päivittämiseen, sillä usein tulos on epävakaa ja hidas. Niinpä en lähtenyt päivittämään konettani Lioninkaan kanssa, vaan keräsin tarvittavat tiedostot talteen, pyyhin kovalevyn ja asensin Applen uuden järjestelmän. Tämä ei ollut aivan niin suoraviivainen kokemus kuin olisin odottanut, sillä App Storesta ostettava Lion pitää ensin polttaa DVD:lle tai mountata USB-levylle, jos haluaa asentaa sen puhtaasti.

Itseltäni löytyi ulkoinen USB-kovalevy, jota käytin asennukseen. Alla ohjeet operaation suorittamiseen vaihe vaiheelta:

1. Ennen aloitusta kannattaa varmistaa, että USB-levy on oikeassa formaatissa eli ”Mac OS laajennettu (kirjaava)” -muodossa. Jos formaatti on jokin muu, voi tilanteen korjata Levytyökalulla (ohjelmat -> lisäohjelmat): valitse haluamasi levy vasemmasta laidasta, avaa Tyhjennysvälilehti, aktivoi ”Mac OS laajennettu (kirjaava)” -muoto, anna levylle nimi ja paina tyhjennä.

2. Etsi App Storesta lataamasi Mac OS X Lion -asennustiedosto. Klikkaa sitä hiiren oikealla painikkeella ja valitse ”Näytä pakkauksen sisältö.” Sieltä avaa Contents-kansion alta löytyvä SharedSupport-kansio, jonka takaa paljastuva InstallESD.dmg-paketti kopioidaan työpöydälle.

3. Avaa levytyökalu ja valitse haluamasi asema. Palautusvälilehden takaa löytyvään lähdekenttään valitaan talteen poimittu InstallESD.dmg-paketti (kohteeseen haluttu USB-levy) ja painetaan palauta.

4. Käynnistä kone uudelleen pitäen Option-näppäintä (alt) painettuna. Näppäintä tulee painaa käynnistyksen alkumetrien aikana noin 10 sekuntia. Tämä saa koneen käynnistymään USB-levyltä.

Operaatio onnistuu myös DVD-levyn kanssa, jolloin Levytyökalusta valitaan lähteeksi levy ja poltetaan DVD:lle InstallESD.dmg-paketti. Tätä vaihtoehtoa joutuu käyttämään vanhempien Maccien kanssa, jotka eivät osaa käynnistyä USB-levyltä.

1 thought on “Mac OS X Lionin puhdas asennus

Vastaa