Miksi niin nyreä suhtautuminen MeeGoon, Elop?

Nokian strategia hiljattain julkaistun MeeGo-puhelimen kanssa vaikuttaa vähintäänkin oudolta. Positiivisia kommentteja ympäri maailmaa verkossa kerännyt N9:n kun on jäämässä toimitusjohtaja Stephen Elopin mukaan suomalaisvalmistajan ainoaksi MeeGo-puhelimeksi.

Elopin mukaan päätös on sama, vaikka N9:n muodostuisikin myyntimenestykseksi. Kommenttia voidaan pitää kummallisena ja hyvin epäloogisena. Valmistaja ei siis olisi valmis tukemaa alustaa, vaikka kuluttajat osoittaisivat siihen suurta kiinnostusta. Kommenteillaan Elop myös torppaan varsin hyvin laitteen menestymisen. Vaikuttaakin pitkälti siltä, että Elop halusi N9:n vihdoin ja viimein ulos, jotta kannattajille aikanaan luvatusta MeeGo-luurista tulisi totta. Nyt voidaan sitten keskittyä täysillä Windows Phone -strategiaan.

Nähtyjen kuvien ja videoiden sekä luettujen kommenttien perusteella N9 on käytettävyydeltään juuri sitä, mitä Nokialta on odotettu. Se omaa vihdoin käyttöliittymän, josta valmistaja voi olla ylpeä. Onpa mukana jopa omia keksintöjäkin, jotka erottavat sen kilpailijoista. Enää puuttuu vain laaja sovellusekosysteemi ja kaikki menestyksen avaimet MeeGon osalta olisivat kasassa. Ja tästä kaikesta yhtiö on valmis luopumaan ilman yrittämistä?

Alkujaan MeeGon hylkäystä Elop selitti alustan keskeneräisyydellä. Pääjohtajan mukaan yhtiö olisi saanut markkinoille vain kolme MeeGo-puhelinta ennen vuotta 2014. Tämäkin kommentti tuntuu nyt erittäin oudolta. Jos N9 saapuu myyntiin arvioiden mukaan syksyllä, miksi yhtiö ei voisi vaikka heti esitellä muutaman MeeGo-luurin sen seuraksi. Tämän ei luulisi olevan mahdoton tehtävä kymmeniä puhelinmalleja vuodessa esittelevälle Nokialle.

Vaikka Nokian Windows Phone -mallisto osoittautuisikin suureksi menestykseksi, ei yhteen alustaan nojautuminen ole järkevää. Sen yhtiö luulisi jo oppineen Symbianin kanssa. Tilanteet markkinoilla muuttuvat ja jos kaikki pelimerkit ovat yhdessä korissa, on suunnan kääntäminen hidasta.

Vastaa